«Місію виконано»: чому Росія виводить війська з Білорусі

Британський телеканал Sky News повідомив про нові пересування збройних сил Російської Федерації в Республіці Білорусь. За деякими даними, підрозділи РФ масово залишають білоруську територію, вивозячи техніку та деякі боєприпаси. Що ж, власне, відбувається?

У Міноборони Росії повідомлення про виведення своїх військ із РБ підтверджують лише побічно. Мовляв, у даному конкретному випадку йдеться виключно про ротаційний процес. За словами представників відомства, раніше армії двох держав проводили тривалі маневри, після яких росіяни вивели власні сили із суміжної союзної республіки.

Слід особливо відзначити, що загальна кількість військ РФ у Білорусі становила понад 2 тисячі осіб. У зв’язку з цим низка західних аналітиків вже назвали подібну «ротацію» не інакше як «виходом». «Москва має власні бази в білоруських регіонах, і на цьому фоні їхня доля та подальше функціонування явно залишаються під питанням, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський аналітик Клаус Хофф. – Втім, тут важко говорити про те, що Мінськ залишиться без військової підтримки Кремля. Росія вкрай зацікавлена у посиленні своєї присутності у РБ. Скоріш за все, зараз Москва, стверджуючи, що її місію в Білорусі виконано, піде на чергову хитрість».

Є ще один аспект, на який просто не можна не звернути уваги. У білоруському Міноборони категорично відмовляються коментувати вказану інформацію. При цьому раніше президент РБ Олександр Лукашенко заявив про «злагоджену взаємодію обох армій, яка здійснюватиметься і надалі». Як підкреслив білоруський лідер, така взаємодія є внутрішнім питанням Білорусії та Росії, і на будь-яку західну критику у цьому контексті Мінськ та Москва не реагуватимуть.

І, нарешті, про головне. Нагадаємо, місяць тому глава російської держави оголосив про намір Москви розмістити у Білорусі ядерну зброю. Таким чином, на думку фахівців, говорити про будь-який остаточний «остаточний результат» солдатів і офіцерів армії Росії з Білорусі не доводиться.

Як розвиватимуться події у цьому ключі, стане відомо вже найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *