Навіщо Росія бреше про початок контрнаступу

11 травня російський інформпростір максимально був насичений новинами про те, що ЗСУ “тисне” на багатьох напрямках. Це викликало справжню паніку у громадян РФ. Українська влада цю інформацію не лише не підтвердила, але і спростувала. Виникає логічне питання: навіщо така дезінформація потрібна Росії?

“Інформація – це зброя”

Коментуючи те, що відбувається, українські високопосадовці вкотре підкреслили, що інформація – це один з потужних видів зброї у війні, тому черговий раз закликали вірити новинам (а тим більш – російським) лише після офіційного підтвердження українською стороною. 

Варто зауважити: буквально за кілька годин до розповсюдження фейку Зеленський сказав, що початок контрнаступу можливий вже зараз, однак негайний старт операції викликав би жахливі втрати серед солдат. Тому українське командування обирає очікування більш слушного моменту.

Брехня – тест

Так навіщо ж було провокувати паніку серед росіян? Запуск такої дезінформації здатний показати, як будуть діяти пізніше в аналогічний, але вже реальній ситуації люди, опозиція, політичні еліти. Негативні наслідки можна ліквідувати заздалегідь, поки немає більш актуальних проблем з контрнаступом, і зрозуміти, до чого треба бути готовим, коли почнеться реальне масштабне падіння фронту. 

Брехня – щеплення

Інформація про невдачі на полі бою дійсно викликала паніку, але вже за кілька годин росіяни отримали спростування і заспокоїлись. Наступного разу реакція вже не буде настільки бурхливою, тому дозовану дезінформацію можна вважати щепленням від можливих негативних наслідків. Таким чином російська влада виробляє “штучний імунітет” у своїх громадян до краху військової операції в Україні.

Це – лише основні переваги брехні, які розповсюджує російська пропаганда. Наскільки важливі запуски таких фейків, можна зрозуміти хоча б з того, що інформація зʼявилася навіть в ТГ каналі “рупора Кремля” Соловйова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *