Нарешті усвідомили: Європа підняла в небо винищувачі під час ракетної атаки по Україні 

Росія ще раз застосувала тактику, яку випробувала 29 грудня: 2 січня вона знову здійснила масовану атаку різними видами ракет та дронів. І якщо минулого разу на території Польщі, яка є членом НАТО, під час входження в повітряний простір повітряного обʼєкту війська просто були приведено в стан бойової готовності, то цього разу реакція була більш відповідною обставинам. Чи буде і надалі спостерігатися тенденція до актуалізації російсько-української війни в Європі?

Що сталось

Обстріл 2 січня тривав весь ранок. Найбільший удар прийняли на себе Київська, Кіровоградська та Харківська області. Жертвами стало щонайменше пʼятеро осіб, які загинули, і 119 поранених. Ці дані можуть змінюватися, бо ліквідація наслідків атак триває, а стан декого з постраждалих важкий.

За попередніми даними по Україні було запущено 118 ракет та дронів:

  • 35 дронів-камікадзе;
  • 10 аеробалістичних ракет Х-47М2 “Кинжал”;
  • 70 крилатих ракет Х-101, Х-555 та Х-55;
  • 3 крилаті ракети “Калібр”.

Силами ППО 72 цілі було знищено, а 46 потрапили по обʼєктам. 

Реакція 

Останнім часом Європа сприймає війну в Україні більш стримано, ніж у 2022 році. Це стосується не стільки політиків, скільки суспільства. Така реакція цілком логічна: час йде, бої і атаки тривають, але апокаліпсис в самій Європі не наступив. Отже, життя триває, можна жити і працювати далі, як і раніше. Якщо в перші місяці люди мали стрес від очікування, що війна може перекинутися на наступні країни, то зараз хвилювання з приводу цього вже відступило.

Проте, ситуація різко змінюється, як тільки наслідки атак відбуваються безпосередньо в країнах-сусідках. В Польщу до сьогодні “відлуння” прилітало вже двічі:

  • 15 листопада 2022 року. В прикордонній області вибухнула українська ракета. Це був перший інцидент в країні НАТО, починаючи з 24 лютого 2022 року. Тоді загинули дві особи. В повітря підняли винищувачі.
  • 29 грудня 2023 року. Літаючий обʼєкт увійшов в повітряний простір над Польщею,  і це спостерігали люди в тому ж регіоні, що і в 2022 році. Обʼєкт зник з радарів, вибуху не зафіксовано. Польща вважає, що це українська ракета, Київ згідно своїх даних впевнений, що обʼєкт належить Росії. 

Тепер реакція на масовані обстріли України різко змінилась. Замість спостереження і бездіяльності 2 січня 2024 року Польща одразу підняла свої винищувачі в небо, щоб запобігти можливим проблемам. Дві пари F-16 та заправник союзників перебували в повітрі. Два злетіли з бази в Ласках, а два – з бази в Кшесинах.

Очевидно, що Європа налякана і не хоче повторних інцидентів. Якщо врахувати, що подібні епізоди за останні дні повторюються так часто, варто очікувати переосмислення близькості і реальності війни Євросоюзом. Як це відобразиться на наданні допомоги, стане зрозуміло найближчими днями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *