Наступ чи фіаско: чого очікують на фронті взимку

Погода – один з факторів, який безпосередньо впливає на перебіг бойових дій, руйнує плани командування або, навпаки, допомагає в самих відчайдушних ситуаціях. Настання холодів – потужний фактор, який завжди намагаються врахувати обидві сторони. Тому вже зараз експерти роблять припущення на грудень-лютий 2023-2024 року про те, чим ця зима відрізнятиметься від минулої і до чого треба готуватися як командуванню, так і цивільним громадянам в Україні.

Чи буде пауза?

Декотрі висловлюють надію, що холоди спричинять тимчасову паузу на фронті, проте більшість вважають, що зупинки не буде. Просто характер ведення бойових дій зазнає корекції. 

Основні плани українського командування полягають у концентрації зусиль на знищенні логістичних шляхів російської армії. Головними факторами, які визначать те, що відбуватиметься на передовій, будуть наступні:

  • Опади. Багнюка значно зменшує швидкість маневрів піхоти, обмежує просування і застосування важкої техніки, що негативно впливає на можливості української армії. В той самий час тумани і дощі спричиняють складнощі з повітряною розвідкою, а це означає, що атак поменшає.
  • Демаскування. Відсутність високої трави і листяного покриву дерев у лісах і посадках ускладнює маскування. У звʼязку з цим військова техніка і особовий склад важко заховати і дуже легко виявити. 
  • Нельотна погода. Погодний фактор безпосередньо впливає на авіацію. Вже в другій половині осені російська авіація зменшила активність, кількість вильотів різко скоротилося. Однак, за кожним вильотом росіяни намагаються запустити максимально можливу кількість керованих бомб. Це ускладнює роботу українських ППО. 

Крім того погодні сюрпризи можуть вносити неочікувані корективи, які неможливо передбачити.

Що відбуватиметься

На думку співробітників Інституту вивчення війни, темпи операцій знизяться, але повної зупинки не відбудеться, і атаки триватимуть як з боку України, так і зі сторони російської армії. 

Кожна з армій має своє завдання на зимовий час:

  • Росія – систематично атакувати тил України, особливі цілі – обʼєкти критичної інфраструктури;
  • Україна – руйнування логістичних шляхів, щоб зменшити інтенсивність наступів з боку російської армії і, можливо, повернутися до деокупації своїх територій. 

Ще одна група експертів схиляється до того, що наразі потенціалу для наступу у росіян немає, тому вони лиш імітуватимуть час від часу наступальні дії, накопичуючи резерви тим часом для весняного наступу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *