Ненадовго: союзники оцінили, скільки триватиме війна України з Росією без допомоги Заходу

Матеріал про це підготувала CNN, посилаючись на високопосадовців з Європи та США. Посади та прізвища цих осіб залишили неназваними. В матеріалі йдеться про те, що Захід спробував відповісти на питання, як довго самотужки протягне Україна до фіаско на фронтах і який вплив в довгостроковій перспективі це мало б для союзників Києва. 

Звідки зʼявилось питання

Головною причиною необхідності такого питання стали два фактори:

  • Відсутність ясності щодо виділення додаткової допомоги від США на 2024 рік, яку заблокував Конгрес;
  • Накладання Угорщиною “вето” на пакет допомоги Україні від Євросоюзу.

Всі політики майже впевнені, що обидва питання вдасться владнати, але при цьому зʼявиться пауза з постачанням озброєння для ЗСУ, і критично важливо розуміти, яка тривалість цієї паузи може перетворитися на катастрофу. 

Дехто вважає, що Вашингтон не хоче затверджувати допомогу, знаючи, що в разі відсутності підтримки Європою ці фінанси не забезпечать бажаного результату. Те саме відбувається і з ЄС: організація не хоче виявитись єдиною стороною, що допомагає, бо це неефективно, а коштів після підписання всіх документів вже не повернеш.

Поступовий програш

Проте, як США, так і Європа розуміють: виділення фінансів не є гарантією перемоги України, однак без допомоги Україна однозначно програє. Один високопосадовець зазначив, що за наявною інформацією без надання допомоги йдеться про кілька місяців. Скоріше за все, спочатку буде значний регрес на фронті, а повна поразка – орієнтовно до настання літа. Відбувалося б це в такі три етапи:

  • брак ракет великої дальності;
  • нестача артилерійських боєприпасів;
  • відсутність ракет малої дальності (таких як Javelin та Stinger).

Вже зараз українська армія у пʼять-сім разів рідше відкриває вогонь по позиціям противника ніж підрозділи РФ, бо почалось активне нормування боєприпасів з боку України. Це стало причиною підвищених втрат серед українських військовослужбовців. 

В той же час високопосадовці зазначають, що політики, як і суспільство, досі не хоче усвідомлювати, до яких наслідків призвело б падіння України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *