“Не кажуть те, що треба?” або “Хвиля змін речників у ЗСУ”

Одразу після усунення з посади Залужного серед керівництва армії почалася ціла хвиля кадрових змін. Зараз основні і найбільш гучні перестановки вже закінчились. Проте останніми днями стало відомо ще про три неочікувані призначення, і всі вони стосуються речників ЗСУ. Давайте розберемось, що входить в їх функції і що означають такі кадрові переміщення.

Що залежить від речника

Речник існує для того, щоб організація могла вести комунікацію з представниками інших інституцій, ЗМІ та громадськістю. По суті це спеціаліст, який пройшов офіційну підготовку в галузі журналістики, комунікацій, звʼязків і таке інше з гарантією того, що публічні оголошення будуть робитися найкращим чином для посилення впливу сприятливих повідомлень і мінімізації впливу негативних повідомлень. 

Особистість для цього має безпосереднє значення, бо саме це обличчя бачитимуть, коли йтиметься про конкретну організацію. Тому важливі не лише професійні якості, але і те, як саме виглядає і комунікує людина. І головна вимога – представляти інтереси групи, в якій працюєш, навіть в тому випадку, коли твої власні переконання цьому не відповідають.

Повітряні сили заговорять по-новому

Перша зміна – це речник Повітряних сил. Раніше посаду обіймав Юрій Ігнат, а тепер призначено Іллю Євлаша. Молодий чоловік попри свій вік 27 років має досвід, адже працював очільником служби звʼязків з громадськістю угруповання оборони Києва та угруповання військ “Хортиця”. Також був речником східного угруповання військ. 

Одним з найвідоміших результатів роботи Євлаша вважається створення ідеї збірного персонажу героїзму пілотів “Привид Києва”. Цей образ став плодом роботи групи, до якої входив і Євлаш. 

Але все-таки його досвід поступається Ігнату, який на посаді речника ПС перебував 6 років. Заявили, що його не звільнено, а переведено кудись в рамках служби в Повітряних силах, правда, куди саме, не уточнюється.

Медики не мовчать

Ще одна кадрова зміна стосується речника Медичних сил ЗСУ. Ним став журналіст Станіслав Ясинський. Сам чоловік каже, що його задача – відновити втрачену рівновагу між культом смерті ворога, який склався в українському суспільстві, і культом життя наших захисників. 

До війни він був документальним фотографом, сценаристом, репортером, редактором програми “Ранок з Інтером”. До нової посади ставиться дуже відповідально, адже підкреслює, що радий бути дотичним до справжніх кіборгів, які, однак, теж потребують медичної допомоги на фронті.

Єдиний, хто назвав причини

Також стало відомо, що усунуто з посади Дмитра Лиховія, який був речником ОСУВ “Таврія”, що боронить Україну на Сході. Він єдиний, хто особисто дав пояснення причин того, що відбулося. Чоловік повідомив, що з самого початку був переведений сюди тимчасово, а тепер повертається до своїх безпосередніх обовʼязків. Він закликав не шукати в цьому якогось політичного підтексту і зради. Сказав, що сам задоволений цією роботою, і про його діяльність в якості речника керівництво завжди відгукувалося схвально. 

Що відбувається

І головне питання: що означають такі масові переміщення речників? Очевидно, що від речника і його діяльності залежить те, як громадськість сприймає події. Те, що відношення до армії серед населення України на фоні відсутності значних успіхів, посилення мобілізації та загального психологічного виснаження людей погіршується, не секрет. Логічно, що ситуацію треба змінювати, поки вона не стала зовсім критичною. І діяти тут дійсно повинні справжні професіонали, оскільки “ура-патріотизм” давно викликає більше негативної реакції, ніж зміцнення віри в перемогу. Тому потрібні тонкі механізми взаємодії. Подивимось, чи будуть позитивні зрушення в цьому напрямку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *