Новий вимір: вода як зброя – міжнародна реакція на підрив Каховської ГЕС

Єврокомісії «рішуче» засудила підрив Каховської ГЕС на півдні України російськими окупаційними військами та назвала його «жахливим та варварським». Цю позицію озвучив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано.

“Очевидно, що це відбувається у контексті незаконної російської агресії, в рамках якої Путін не вагається перед тим, щоб застосувати як зброю голод, енергетику, зиму та АЕС в Україні”, – зазначив він.

У свою чергу президент Європейської ради Шарль Мішель зізнався, що шокований руйнуванням дамби Каховської ГЕС і пообіцяв притягнути РФ до відповідальності на червневому саміті ЄС.

«Руйнування громадянської інфраструктури однозначно кваліфікується як військовий злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності», – написав Мішель у Twitter і запропонував більше допомоги затопленим територіям.

“Мої думки з усіма сім’ями в Україні, які постраждали від цієї катастрофи”, – заявив Мішель.

«Терористична держава Росія перетворила воду на зброю. Це військовий злочин», – так відреагувала на підрив греблі прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас та закликала допомогти Україні перемогти у війні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав підрив Каховської ГЕС “новим виміром” війни проти України. За його словами, підрив ГЕС “вписується у те, як Путін веде цю війну”. Шольц додав, що Росія завжди атакує цивільні об’єкти – міста, села, лікарні, школи, об’єкти інфраструктури.

“Ось чому так важливо, щоб ми підтримали Україну – фінансово, але також і постачанням зброї”, – наголосив він.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг назвав підрив дамби на Каховській ГЕС «обурливим актом, який вкотре демонструє жорстокість війни Росії в Україні».

Президенти Грузії та Молдови в один голос «засудили підрив греблі». Саломе Зурабішвілі назвала це військовим злочином, за який винні мають бути покарані, а Майя Санду запропонувала Києву допомогу в усуненні наслідків повені.

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив про необхідність перемоги України на полі бою, оскільки терористів може зупинити лише сила.

А ось у Росії руйнування Каховської ГЕС вже встигли назвати «навмисною диверсією влади Києва». Про це сказав речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков. Намагаючись заперечувати відповідальність російських окупантів, він заявив, що нібито «диверсія» пов’язана з «відсутністю успіхів при контрнаступі ЗСУ», оскільки він «захлинається».

І якщо цинічна позиція російської сторони вже не викликає навіть подиву, то повідомлення ООН сьогодні викликали обурення у багатьох. Справа в тому, що за кілька годин після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС організація у своєму офіційному Twitter опублікувала повідомлення про “День російської мови”.

І ретвітнула публікацію російських представників ООН, в якій йдеться: “Мета в галузі сталого розвитку – це загальний заклик до дій з викорінення злиднів, захисту планети та забезпечення того, щоб усі люди жили у світі та процвітанні”.

Такі повідомлення вже викликали негативну реакцію української сторони. Окрім того, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обурився тим, що деякі західні медіа натякають на можливу відповідальність України за підрив Каховської ГЕС.

“Викликає обурення публікації деяких ЗМІ про те, що “Київ та Москва звинувачують один одного” у руйнуванні Каховської дамби. Це ставить факти та пропаганду в один ряд”, – зазначив Кулеба.

Міністр наголосив, що Україна зіткнулася з величезною гуманітарною та екологічною кризою. “Ігнорувати цей факт означає грати у російську гру “не все так однозначно”, – додав Кулеба.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *