“Орендую систему ППО. Порядність гарантую”  

Речник ПС ЗСУ Ігнат повідомив: в Україні зʼявиться більше систем ППО. Є лише один нюанс: вони будуть не просто передані, а надані в оренду. Це цікавий формат військової допомоги, який викликає багато питань.

Щось новеньке

Рішення було остаточно ухвалене після засідання контактної групі з оборони України у форматі Рамштайн. Там виступив Президент Зеленський і зазначив, що питання укріплення ППО – визначне і критичне. Від нього залежить не лише закінчення війни, а і те, хто саме стане переможцем у цій війні. 

Буквально пару днів потому Речник Повітряних сил України повідомив, що рішення ухвалене.

Чому саме оренда

Системи перебувають на балансі інших країн і, враховуючи нестабільну ситуацію у світі, просто подарувати їх зараз жодна країна не може. До того ж, таке озброєння надзвичайно дороге, що теж є важливим критерієм. 

Але формат оренди має свої плюси і мінуси. Серед переваг наступні:

  • країни-донори легше йдуть на такий крок, оскільки знають, що їх обладнання пізніше повернеться;
  • передача системи в такому форматі відбувається швидше, адже юридично оренду оформити простіше і швидше.

Скільки це коштує

Наразі інформація засекречена, проте відомо, що умови були дуже лояльні і вигідні для України.

Одне з головних питань, яке виникає на цьому фоні, стосується того, як будуть розвиватися події в тому разі, коли системи знищать або пошкодять, адже їх вартість вражаюча, а армія РФ першу чергу намагатиметься вивести їх з ладу. Всі подібні нюанси будуть юридично оформлені, але поки що ця інформація не оголошується.

Що охоронятимуть

Орендовані системи ППО будуть використовуватися для певних цілей. В першу чергу це – обʼєкти критичної інфраструктури. Вже відомо, що саме по ним плануються посилені атаки, тому Україна готується захищатися  і захистити свою інфраструктуру. Чим важливіший обʼєкт, тим надійнішого захисту він потребує, бо невеликі вузли можна відновити простіше, швидше і дешевше. 

Які країни нададуть

Це теж засекречена інформація, як і багато іншого в цій справа. Йдеться про те, що країни-донори не хочуть розголосу через політичні мотиви. З цього можна зробити висновок, що такими партнерами стали ті, хто повністю не розірвали звʼязків з Росією, тому їх залучення до військової допомоги України може погіршити ці двосторонні відносини. 

Як надовго

Наразі йдеться про перший критичний період, що охоплює опалювальний сезон. Саме в цей час система найбільш вразлива і саме на нього за даними розвідувальних служб заплановано найсерйозніші ракетні атаки з боку російської армії. Пізніше договори можуть подовжувати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *