“Остання надія”: Генсек НАТО закликав світ надати Україні фінансову допомогу

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг виступив із заявою, в якій закликав світову спільноту не відмовляти Україні у подальшому фінансуванні української економіки та ЗСУ. За його словами, саме зараз офіційний Київ вкрай потребує допомоги “цивілізованого світу”, без якої країна приречена на катастрофу. Цього разу слова Столтенберга викликали неоднозначну реакцію у міжнародному політикумі.

Свою заяву Столтенберг зробив в інтерв’ю німецькому інформаційному концерну ARD. На запитання журналістів, у чому сенс постійного грошового підживлення України Заходом, він відповів, що така підтримка необхідна, не в останню чергу, самим західним державам. “Потрібно розуміти, що у разі перемоги Росії на Україну чекає трагедія, – підкреслив, зокрема, натовський Генсек. – Рано чи пізно це вдарить і по нас”. Цікаво, що на запитання, чи західний військовий блок готовий до такого розвитку ситуації, він не відповів.

Втім, цього не потрібно. Раніше президент Румунії Клаус Йоханніс наголосив, що його країні, як, втім, і іншим членам Альянсу, необхідно збільшувати витрати на оборону. Звичайно, за рахунок зменшення “донорської” допомоги Україні. У подібному ключі висловлювалися лідери Угорщини, Словаччини та Греції.

Слід зазначити, що згадана “хвиля песимізму” тим чи іншим чином торкнулася США, що є основною рушійною силою НАТО. Представники Республіканської партії в Конгресі Сполучених Штатів різко критикували новий план Вашингтона щодо виділення коштів на потреби ЗСУ. “Спочатку необхідно подбати про зміцнення власної безпеки”, – йдеться у резолюції республіканців.

“На цьому фоні заклик Столтенберга звучить не дуже переконливо, – сказав у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE американський політичний оглядач Джеффрі Піттерс. – На жаль. Раціональне зерно в його словах є: за нинішніх умов НАТО для України є якщо так можна висловитися, останньою надією на зміцнення своїх збройних сил. І, отже, на перемогу. Головне, щоб до думки Генсека Альянсу Захід таки прислухався”.

Чи дослухаються “країни-донори” до чергового попередження Столтенберга, який вже найближчим часом може залишити свою посаду, невідомо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *