“Питання життя та смерті”: навіщо Литва закуповує партію нових німецьких танків

Днями Міністерство оборони Литви оголосило про намір закупити у Федеративній Республіці Німеччина велику партію багатофункціональних танків Leopard-2. Як стверджують у литовському оборонному відомстві, акція покликана “не лише підвищити боєздатність країни, а й продемонструвати потенційному ворогові бажання Вільнюса зміцнити межі Північноатлантичного альянсу”. Чи ознаменується цей намір успіхом?

На думку незалежних аналітиків – ознаменується. Справа в тому, що донедавна армія Литви не мала на своєму озброєнні техніки, яка відповідає останнім стандартам НАТО. Раніше литовські танкові війська взаємодіяли з відповідними структурами Альянсу виключно на спільних навчаннях та оглядах. Останнім часом необхідність поповнення парку цієї техніки стала для Вільнюса завданням номер один.

Як заявив міністр оборони Литви Арвідас Анусаускас, створення спеціального танкового батальйону є гарантією як внутрішньої безпеки литовської держави зокрема, так і забезпеченням функціональності кордонів західного військового блоку загалом. Мовляв, зараз для регіону це питання життя і смерті. “Звичайно, багато залежатиме від умов постачання нам партії танків, – зазначив Анусаускас. – Поки я не можу надати більш детальної інформації, але те, що вже найближчим часом Литва стане володаркою такого виду військової техніки, немає жодних сумнівів”.

Передбачається, що вже на початку лютого нинішнього року Вільнюс почне переговори з Бундесвером (військовим відомством ФРН) про купівлю не менше 20 танків Leopard-2. Загальна сума потенційної угоди не розголошується, проте, за деякими даними, може йтися про $300 млн. Яким чином відповідні кошти буде реалізовано, не повідомляється.

Нагадаємо, що зараз Литва, яка межує з Російською Федерацією та Республікою Білорусь, не має у складі своєї армії танкових підрозділів. Раніше Німеччина, що очолює міжнародні сили НАТО, зобов’язалася розмістити на литовській території боєздатну бригаду чисельністю 4800 військовослужбовців. Як очікується, танкова бригада у складі цього контингенту з’явиться в Литві вже в середині 2030 року.

Все інше – питання фінансових засобів та техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *