Почесний обов’язок: чи введе ЄС загальний військовий призов

Напередодні низка структур Європейського союзу розпочала розгляд питання про запровадження в абсолютній більшості держав Об’єднаної Європи системи обов’язкової армійської служби. За словами чиновників ЄС, подібна необхідність виникла через тривалий конфлікт в Україні, а також на тлі модернізації бойових підрозділів окремо взятих країн Євросоюзу. Скептики стверджують, що така ідея приречена на провал. Чому?

 Першими про свій намір розглянути питання щодо військового обов’язку заявили Німеччина та Нідерланди. Як зазначили в Берліні, на даний момент докорінно реформувати німецькі збройні сили можна лише шляхом масового залучення до армії сотень тисяч молодих людей. При цьому зробити це необхідно ціною найменших фінансових витрат. “Новобранці будуть поставлені на повне державне забезпечення, і навіть у цьому випадку вони обходитимуться скарбниці набагато дешевше, ніж професійні солдати”, – резюмував міністр оборони ФРН Борис Пісторіус. Але відразу обмовився, уточнивши що таким чином, якість діяльності армії в цілому опиниться під загрозою різкого зниження.

А ось з останньою тезою цілком можна посперечатися. Раніше Данія цілком успішно реалізувала унікальний “призовний” експеримент. Його суть полягала у щорічному відборі на обов’язкову службу понад 50 тисяч осіб, абсолютна більшість із яких після проходження відповідних курсів вирушали додому. У сусідній Фінляндії служба збройних сил з деяких пір зводиться до патрулювання стратегічно важливих об’єктів і підвищення кваліфікації солдатів і офіцерів.

“Наразі головним для керівництва ЄС є забезпечення безпеки своїх кордонів, – зазначив у коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський експерт Олександр Мітц. – У зв’язку з цим Брюсселю явно необхідно підвищити престиж термінової служби та широко розрекламувати перспективи розвитку армії окремо взятої держави”. При цьому на питання, яким саме лобом можна досягти цієї посмтавленої мети, аналітик відповісти не зміг.

І справді – на сьогоднішній день у тій же Об’єднаній Європі величезну популярність знову набувають, якщо так можна висловитись антимілітаристські ідеї. Майже щотижня демонстранти на всій території від Гельсінкі до Нікосії проводять акції з вимогою скоротити фінансування нових військових проектів Євросоюзу. Вказані акції з кожним разом збирають навколо себе дедалі більше прихильників. Як би там не було, питання зміцнення обороноздатності Європейського союзу за рахунок запровадження загального військового обов’язку, яке вже охрестили “почесним обов’язком”, буде розглянуто на засіданні глав оборонних відомств ЄС у грудні нинішнього року. До того часу ця ініціатива напевно “обросте” новими пунктами та пропозиціями.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *