Причина, з якої Україна може програти війну у 2024 році

Зараз триває активна підготовка російської армії до літнього наступу. Експерти прогнозують, що він може бути набагато ефективнішим, ніж минулорічний широко анонсований український контрнаступ. Це відбувається на тлі браку поставок зброї і військовослужбовців ЗСУ. Але головна причина, яка може призвести до поразки, навіть не серед вищеперерахованого. 

Втрата територій – важка ситуація, яка впливає на обороноздатність армії, проте цей фактор не можна назвати визначним, адже ситуація на полі бою постійно змінюється. При цьому все більше експертів припускають, що Україна дійсно може потерпіти поразки, але не через прорив української лінії оборони та втрат значних територій, а з іншої суттєвої причини. І це – втрата волі до перемоги. Хоч звучить таке твердження занадто літературно, проте це правда: якщо у військовослужбовців і у цивільних воюючої країни згасає дух боротьби, ситуація стає катастрофічною. 

Детально про це висловився Генерал Річард Берронс, який раніше командував Обʼєднаними силами Великої Британії. Він зазначив, що наявний чималий ризик української поразки вже в поточному році. У людей може зʼявитися відчуття, що вони не здатні перемогти, і війна не має перспективи для них. Тоді автоматично постає питання, навіщо їм продовжувати боротьбу і помирати на полі бою, якщо надії немає і місію виконати неможливо. При цьому Берронс підкреслює, що за його думкою, український народ ще не дійшов цього критичного етапу. 

Але зрозуміло, що Росія прикладе всіх зусиль, щоб використати проблеми, наявні зараз у ЗСУ. Для ефективного наступу це просто ідеальна можливість. Якщо російська армія зможе значно просунутись на одному або кількох напрямках, це дійсно буде потужним ударом по моральному стану українців. 

Подібний висновок зробили і аналітики центру Уайтхол у Великій Британії. Стратегічна ціль на 2024 для РФ – не окупація нових територій, а спроба знищити дух спротиву України, а також показати її партнерам, що оптимістичний сценарій відсутній. При цьому літній наступ в будь-якому випадку не стане фінальною крапкою цієї війни. Достатніх сил у Росії для цього не накопичено, вийти на лінію річки Дніпро їм не вдасться, але перевага буде на стороні РФ, це без варіантів. 

Напрямки, на яких очікують найбільшу активність, наступні:

  • Донецька область;
  • Херсонська область;
  • Луганська область;
  • Запорізька область. 

Не виключають також потужний наступ на Харків.

Аби досягти максимальних результатів, вже зараз Росія розпочала знищення енергетичної системи України, щоб спровокувати нищівні удари по економіці. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *