Продовження зернових угод: чому Росія погодилася?

«Зернову угоду» між ООН, Туреччиною, Україною та Росією вдалося продовжити до 18 липня. Про це напередодні заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган і уточнив, що турецькі судна зможуть заходити до портів Миколаїв та Ольвія у Миколаївській області. Він також сказав, що вдячні своїм «російським друзям» за те, що вони не перешкоджатимуть виходу турецьких кораблів у ці порти.

«Бажаю, щоб це рішення, яке має життєво важливе значення для безперебійної роботи глобальних ланцюжків постачання продовольства і особливо для полегшення доступу до зерна країн, що його потребують, було вигідним для всіх сторін», — зазначив Ердоган. І подякував також президентові України та генсеку ООН «за конструктивну співпрацю».
Як зазначив голова Міністерства інфраструктури України Олександр Кубраков, на сьогоднішній день на потреби світу вже відправлено 30,4 мільйона тонн агропродукції. Він нагадав, що з середини квітня РФ почала обмежувати роботу цієї ініціативи, а з травня фактично заблокувала її, відмовившись від реєстрації нового флоту та проведення інспекцій флоту, що йде на завантаження в українські порти.
Сполучені Штати, у свою чергу, привітали продовження Чорноморської зернової ініціативи. Заступник прес-секретаря Держдепу США Ведант Пател зазначив, як життєво необхідно утримувати світові ціни на продовольство та зерно на низькому рівні. У той же час він нагадав слова держсекретаря США Ентоні Блінкена, що Заходу не потрібно кожні кілька тижнів нагадувати Росії, "щоб вона виконувала свої обіцянки і припинила використовувати голод, як зброю у війні проти України".
Він додав, що світ потребує "зернової угоди", а також припинення розв'язаної Росією війни проти України , що дозволило б фермерам повернутися на свої поля, а також негайно та суттєво покращило б глобальну продовольчу безпеку.
Експерти пояснюють, чому Росія пішла у цьому питанні на так звані поступки. Якщо РФ закриє зараз морські коридори, які перебувають під її контролем, проходження суден в українські порти і назад буде, як і раніше, можливим за маршрутом уздовж узбережжя Румунії та повз русла Дунаю – далеко від позицій російського флоту. І жодного контролю за цими судами РФ не матиме. А отже, на них можна буде провозити не лише зерно, а й усе, що завгодно. І якщо буде ухвалено політичне рішення країнами Заходу запустити таке судноплавство, воно буде запущене. Тому продовження угоди для Росії є цілком зрозумілим кроком, щоб зберегти контроль за судноплавством в українські порти і назад.
Відіграв роль і політичний чинник: продовження угоди додає іміджеві бали Ердогану, якому потрібно перемогти у другому турі президентських виборів. При цьому Росія не приховує, що підтримує саме його кандидатуру на цих виборах.
У липні 2022 року ООН та Туреччина уклали угоду про експорт українського зерна через Чорне море, щоб допомогти подолати глобальну продовольчу кризу, яку викликала війна Росії проти України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *