Прослуховування Залужного: деталі, які пояснюють все

Апаратура для прослуховування Головнокомандувача ЗСУ, яку знайшли 17 грудня – надзвичайна новина, яка сколихнула медіа. Проте, більш детальний аналіз та інформація, яку отримали під час експертизи, показує історію в іншому світлі. Яка ж справжня мета цього “прослуховування”?

Як знайшли

Місце, де був встановлений “жучок” – один із кабінетів, в яких працює Залужний. Проте, це не основне його місце перебування, а епізодичне. Саме сюди мусив прийти Головнокомандувач 18 грудня. 

Як і завжди, перед цим місце роботи підлягає ретельній перевірці. Це – обовʼязкова практика, що включає в себе не лише візуальний огляд, а й інші методи виявлення прихованого обладнання. Саме під час такої профілактичної роботи і було знайдено пристрій.

Чи був витік

Найважливіше питання, яке стоїть перед слідством, – чи скоїв це хтось з працівників Генштаба? Зрозуміло, що зайти з вулиці випадковий перехожий не міг, так й доставщики піци або мийники вікон – версія смішна. Безпекові служби тут працюють на вищому рівні, інакше ключові персони ЗСУ давно були б ліквідовані. 

Сам Залужний впевнений, що це не людина зі Штабу, бо, як він висловився, “з вухами вже давно не працюємо”. Ще одна важлива деталь: пристрій було знайдено не лише в цьому кабінеті, але про інші місця нічого не відомо.

Найголовніше ж те, чи міг статися витік. Це відкидають з двох причин. Перша полягає в тому, що Головнокомандувач мав працювати в цьому кабінеті з 7 години ранку наступного дня. Перед цим тут вже давно не здійснювалося ніякої діяльності, а перевірки періодично проходили. Отже, варіант того, що жучок тут висить ще з минулого разу, виключений. А про другу причину неможливості витоку інформації стало відомо вже в ході експертизи знайденого обладнання. 

Гумові жінки, гумові жучки…

Одразу після виявлення пристрій був переданий на експертизу.  Спеціалісти зазначили, що це була імітація “прослушки”, бо вона не мала ні одного з потрібних для виконання функції засобів:

  • будь-якого механізму для накопичення інформації;
  • засобів віддаленої передачі аудіо чи відео. 

Отже, привести до витоку державної таємниці чи важливої інформації це обладнання не здатне.

Тоді навіщо?

Версії щодо мети встановлення бутафорського обладнання, дві:

  • це зробив непрофесіонал (що малоймовірно, бо операції такого рівня завжди продумуються детально і коригуються спеціалістами високого рівня);
  • це – перший етап провокації.

Ймовірно, через кілька днів в мережі зʼявиться провокативне аудіо з голосом Головнокомандувача ЗСУ, щоб посіяти дезінформацію про протистояння української влади та армії. Згенерувати таке аудіо за допомогою штучного інтелекту дуже просто. Першу сходинку на шляху цього плану допомогли подолати саме українські ЗМІ, широко розповсюдивши новину. Тепер будь-які вкиди щодо цього сприйматимуться як правда.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *