Розмінування Чорного моря: чому Україна і НАТО повинні “дружити”

Мінування чорноморської акваторії – спроба Росії поставити світ на коліна через загрозу голоду. Тому вже зараз триває підготовка до складного і багатоетапного процесу розмінування. Все ускладнюється тим, що мінування акваторій подібних масштабів мінування світ не бачив ще ніколи.

Міни за столами

Як не дивно, але процес розмінування починається в кабінетах за столами. Минулого року був створений Штаб тактичної групи протимінних дій, який пройшов цілий курс стосовно планування протимінних операцій.

План розмінування складається з багатьох складових:

  • організація планування;
  • ознайомлення з обовʼязками посадових осіб;
  • аналіз ситуації безпосередньо перед початком операції;
  • робота з наявними документами;
  • ведення звітної документації.

Всі ці пункти будуть проводитись згідно стандартів НАТО, які є провідними у даному напрямку. Також ця відповідність потрібна з точки зору прагнення України стати частиною Альянсу.

Починаючи з мови

Щоб налагодити виконання спільних завдань, військовослужбовці ЗСУ зі Штабу тактичної групи протимінних дій опанували англійську мову, адже треба не лише розуміти технічну документацію, але і мати змогу спілкуватися з міжнародними колегами.

Розмінування акваторії – спільний інтерес для цілої низки країн, серед яких є:

  • Україна;
  • Болгарія;
  • Румунія;
  • Туреччина.

Це питання стосується безпосередньо кожної з них і впливає на торгівлю та економіку в майбутньому. 

В межах спільної з НАТО програми Україна вже отримала два мінних тральщики від Великої Британії, і саме тут проходять навчання команд з розмінування. Один із важливих етапів відбувався біля берегів Шотландії. Український Штаб тактичної групи протимінних дій співпрацював з протимінною групою НАТО “Standing NATO Mine Countermeasures Group”. Штаб керував діями протимінних сил у морі, і операція з розмінування пройшла успішно.

І люди, і природа

Початок операції в Чорноморській акваторії почнеться тоді, коли буде усунута загроза з боку російського флоту. Робота буде масштабною: за наявними даними станом на кінець травня 2023 року в тій зоні знаходилось більше 400 мін. За рік вдалося знешкодити лише 20 з них. 

Головна небезпека полягає в тому, що іноді міни під час операції вибухають безконтрольно, і це призводить до шкоди навколишньому середовищі в радіусі щонайменше 200 метрів. Якщо ж підрив стається безпосередньо у воді, то уражаються всі риби і морські тварини в радіусі 1 км. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *