Російські атаки Шахедами як засіб розвідки: як Росія планує знищувати енергосистему України взимку

Британська розвідка надала інформацію про причини вщухання обстрілів високоточними ракетами з боку РФ протягом останніх двох місяців. Відомо, що росіяни не мають браку таких ракет, а спрямовують зусилля на їх накопичення. Вважається, що цей запас формується, щоб все-таки втілити в життя минулорічний сценарій з блекаутами. Як мусить працювати ця схема, читайте далі в статті.

Виснаження ППО України

Перший етап в цій стратегії ми спостерігаємо вже зараз, це спроби виснаження протиповітряної оборони ЗСУ. Запуски безпілотників зі сторони РФ відбуваються майже щоденно. Це дає гарантію, що Україна не накопичить снарядів для попередження масованих зимових атак, тому перманентні обстріли – це така собі інвестиція Росії в зимові досягнення.

Розвідка боєм

Другий крок, до якого вдаються росіяни під час підготовки майбутніх блекаутів на території України, це спроба провести розвідку місць зосередження систем ППО. Спеціалісти можуть вираховувати місце їх розташування, виходячи з координатів збитих цілей. Це дає змогу сформувати карту “бойового простору”, що згодом дозволить запускати ракети тими шляхами, де для української протиповітряної оборони залишаються “сліпі зони”. Аналіз цієї інформації, отриманої восени, зробить зимову кампанію руйнування енергетичної системи більш ефективною. 

Прикладом такої підготовки були масовані атаки 18-19 листопада. Тоді Росія запустила по Києву 50 БПлА. Вони прямували з двох напрямків:

  • з Курська на схід;
  • з Краснодара на південний схід.

Саме Київ наразі – найбільш безпечний регіон через значне скупчення систем ППО, які можуть захистити важливі обʼєкти в місті та передмісті. 

Коли почнеться

Про те, коли варто очікувати на початок активних атак крилатими ракетами з боку Росії, днями розповів міністр енергетики Галущенко. Головна умова для старту – стабільні мінусові температури, бо така погода дає ворогам два козирі:

  • дефіцит енергосистеми в морози завдасть більшої шкоди і його на собі відчують якомога більше цивільних українців, потерпаючи від відсутності світла і холоду в приміщеннях;
  • за умови морозів ремонт і відновлення зруйнованих обʼєктів вимагає більше часу і зусиль. 

Поки що природа прихильна до українців, але відносно тепла осінь не триватиме вічно. 

Страшно?

ГУР доповідає, що лише в Криму зараз накопичено більше 800 ракет, які чекають початку кампанії. Проте і українська сторона не бездіє: військові і енергетики активно готуються до атак. Погано, що етапи підготовки і трирівневий ступінь захисту енергетичних обʼєктів докладно описано в медіа. Це дозволяє Росії опрацювати ефективні шляхи руйнування і нейтралізації напрацьованої схеми. Однак, війна – це боротьба ідей і своєчасних рішень, яка закономірно загостриться взимку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *