Росія озвучила свої умови закінчення війни з Україною

У Росії озвучили свої умови для закінчення війни в Україні. Про них напередодні заявив заступник голови МЗС РФ Михайло Галузін. І ось їх перший пункт – припинення постачання західних озброєнь Україні. Другий – позаблоковий статус Києва.

“Ми переконані, що врегулювання можливе лише за умови припинення бойових дій ЗСУ та поставок західного озброєння. Для досягнення всеосяжного, справедливого та міцного світу Україна має повернутися до нейтрального позаблокового статусу, зафіксованого у декларації про її державний суверенітет 1990 року, відмовитися від вступу до НАТО та ЄС”, – заявив Галузін.

Ну і ще один пункт – на думку Росії, у Києві мають визнати “нові територіальні реалії”.

Наступним елементом врегулювання має стати “захист прав російськомовних громадян та нацменшин” на законодавчому рівні.

Нагадаємо, російське активне вторгнення в Україну розпочалося 24 лютого 2022 року. Наразі Росія окупувала Крим, Херсонську, Донецьку та Запорізькі області. Україна з цього моменту просить допомоги в усьому світі. Україні допомагають із так званого Фонду Миру.

Бюджет фонду становить трохи менше 8 мільярдів євро на період із 2021-го до 2027 року. З 2021 року ЄС виділив із фонду на допомогу Україні трохи більше 4,5 мільярдів євро. Більшість цих коштів було надано вже після початку повномасштабного російського вторгнення – саме ці гроші використовуються для компенсацій країнам, які надають Україні військову допомогу.

Зараз у фонді залишається 2,3 мільярда євро, але не виключено, що бюджет до 2027 року буде збільшено, як це вже було зроблено у березні 2023 року: тоді бюджет розширили приблизно на 3 мільярди євро. Країни – члени ЄС щороку роблять свій вклад у фонд залежно від розміру їх економіки. Найбільше у фонд жертвують Німеччина, Франція, Італія, Іспанія та Нідерланди – вони мають найбільший валовий національний дохід у ЄС. Механізм компенсації для країн за надану ними військову підтримку Україні через фонд світу праці.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *