Світ готується до “великої війни”: економіка стає на військові рейки

Все частіше західні політики в інтервʼю згадують “велику війну”, яка може вибухнути невдовзі. Таку ж полеміку дозволяє собі і Росія, не пояснюючи, на чиїй території будуть відбуватися військові дії і які країни будуть задіяні. Чи є у таких заяв підґрунтя?

Хмари густішають

Аналітики підкреслюють: зараз більшість політиків уникають давати якісь пояснення, проте висновки можна робити з непрямих ознак.

Передумови для того, щоб ситуація стала ще більш напруженою, ніж зараз, дійсно є, і вони такі:

  • Україна починає здобувати тактичних успіхів, що збільшує ймовірність використання Росією більш серйозної і масової зброї.
  • Після зміни влади в Нігері Європа продовжує втрачати вплив в Африці в той же час, як Путін набуває там підтримку.
  • В США готуються до виборів, і влада може перейти до рук політичних сил, які не здійснюватимуть протистояння РФ, що зміцнить її віру в успіхи військової інтервенції.

З огляду на все це так звана “велика війна” стає все ймовірніша.

Перебудуватися, щоб вижити

Але самим красномовним показником можна вважати те, що багато країн, які намагаються своєчасно підлаштовуватись під макроекономічну ситуацію у світі, зараз демонструють різку перебудову своєї економіки з акцентом у бік розширення військової галузі. 

За таким алгоритмом зараз діє і Україна: кількість оборонних підприємств стрімко зростає. Для порівняння:

  • весна 2022 року – чотири підприємства постачали корпуси для мін;
  • літо 2023 року – такі ж корпуси постачають вже 27 підприємств.

Більш того, оборонна галузь на сьогодні – одна з небагатьох, в яких спостерігається збільшення зарплат і не припиняється набір на роботу. Зараз на держпідприємствах цієї галузі в Україні працює біля 60 тис чоловік, і ця цифра збільшуватиметься найближчим часом.

Така активність даної сфери зможе втримати економіку від краху не лише наступного року, але і в повоєнний період. Можливо, саме Україна стане одним з найбільших постачальників озброєння поруч з такими гігантами, як США, Франція чи Туреччина.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *