“Серйозний час” – Швеція готується до нападу Росії

Швеція не відкидає можливості нападу на свою країну з боку Росії і готується до цього. Про це йдеться у звіті спеціального комітету шведського парламенту, який було представлено сьогодні, у понеділок. Його назва дослівно перекладається як «Час серйозності». Джерела видання стверджують, що нинішня зовнішньополітична ситуація є прямим посиланням на період 1939-1945 років, коли Швеція перебувала під такою ж серйозною загрозою своїй безпеці, як і сьогодні. Комітет також наполягає, що оборона Швеції, як ніколи, має бути зосереджена та зміцнена.

У звіті Комітету йдеться, що «агресивні дії Росії призвели до значного погіршення ситуації з безпекою. Москва ще більше знизила свій поріг для військового застосування сили та демонструє високу схильність до ризику».

До шведського спеціального загальнопартійного комітету входять експерти з безпеки, які стурбовані тим, що війна в Україні може перерости у напади на інші країни або навіть на застосування ядерної зброї чи інших видів зброї масового знищення.

“Таким чином, Швеції необхідно розробити свою безпекову політику і адаптувати свою оборону відповідно до масштабів загрози, що походить від Росії, на довгий час”, – йдеться в повідомленні.

Шведські військові фахівці та політики також наполягають, що політика країни у сфері оборони має бути спрямована на усунення довгострокової загрози, яку Росія становить для європейської та глобальної безпеки. “Не можна виключати збройний напад на Швецію”, – йдеться у звіті.

У доповіді викладено нову оборонну доктрину Швеції, в основі якої лежить членство в НАТО, на відміну від попереднього документа, який було засновано на співпраці держави з її північними сусідами та країнами ЄС.

Швеція подала заявку на вступ до НАТО минулого року після вторгнення Росії до України. З усіх країн-членів Альянсу, зараз тільки Туреччина та Угорщина досі перешкоджають вступу Швеції до цього військового союзу.

Вступ до НАТО скасує давній формальний нейтралітет Швеції, хоча вона вже багато років тренується разом із силами НАТО. Східну сусідку Стокгольму Фінляндію, яка межує з Росією, було прийнято до НАТО у квітні після того, як вона подала заявку разом зі Швецією після початку війни в Україні.

Як і більшість західних держав, Швеція три десятиліття тому скоротила свої витрати на оборону після закінчення холодної війни, але останніми роками знову їх збільшила і повинна досягти вимог НАТО у 2026 році, що становить 2% ВВП країни.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг нещодавно вкотре заявив, що Швеція виконала всі вимоги для вступу до НАТО, і висловив сподівання, що це відбудеться до саміту у Вільнюсі у липні.

Водночас президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган наголошує, що Анкара не підтримуватиме приєднання Швеції до НАТО найближчим часом.

Минулого тижня голова військової розвідки Швеції заявив, що Росія активно заважає його країні інтегруватися в НАТО. У цьому сенсі Москва діє як безпосередньо, так і через своїх агентів впливу. Раніше Росія робила заяви про те, що Швеція стане законною метою російської агресії, якщо країна вступить до НАТО. Такі заяви тоді викликали обурення у Стокгольмі та призвели до дипломатичного скандалу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *