Справжні випробування попереду – західні експерти оцінили шанси контрнаступу України

Справжні випробування для українських військових під час операції контрнаступу ще попереду. Після тижня запеклих боїв війська Києва перебувають на певній відстані від головної лінії оборони Росії, а основна частина сил, підготовлених до наступу, все ще у режимі очікування. Західні військові експерти проаналізували шанси та реальні можливості української армії та зробили прогноз подальшого розвитку ситуації.

Як пише видання Reuters, початок основної фази операції контрнаступу ознаменувався ударами української армії за двома напрямками вздовж південно-східного фронту. Як наслідок – відвоювання семи сіл, але водночас і втрати, зокрема й західних бойових машин.

Старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики Роб Лі вважає, що з обох сторін багато зводиться до виснаження. Лі – один із тих аналітиків, які повідомляють про військову ситуацію на основі супутникових та фотографічних даних.

«Ризик для українців полягає в тому, що, перш ніж вони дістануться російської лінії оборони, вони сильно постраждають, і буде надто складно прорвати її та використовувати», – сказав він.

А Росія, у свою чергу, оборонилася – підготувала тисячі захисних позицій, включаючи мінні поля, протитанкові рови, ряди бетонних барикад на кшталт «зуби дракона» та траншеї. Позиції, перевірені за допомогою супутникових знімків, зроблених у квітні, зосереджені на півдні, де Україна може спробувати перерізати сухопутний міст Росії до Криму та розділити сили Кремля.

За словами Лі, стратегія Москви на півдні, швидше за все, спрямована на те, щоб максимально збільшити втрати українців до того, як Київ зможе дістатися основної російської лінії оборони приблизно 10-15 км. “Немає сенсу боротися там на смерть або ризикувати оточенням”, – вважає він.

За словами військових аналітиків, Україні слід спостерігати, куди Москва направляє війська для зміцнення своїх позицій і завдавати ударів по тих регіонах, які є найменше захищені, у тому числі на сході.

Україна готувалася до контрнаступу як мінімум протягом шести місяців. Експерти підрахували, що для операції військові створили 12 бронетанкових бригад, дев’ять з яких навчені та оснащені на Заході. Бригада зазвичай включає щонайменше 3500–4000 військовослужбовців. Україна заявила, що сформувала вісім штурмових бригад чисельністю 40 тисяч осіб, сформованих Міністерством внутрішніх справ.

Польський військовий аналітик Конрад Музика, який уважно стежить за перебігом війни, сказав, що поки що лише три з 12 бригад брали участь у бойових діях на південному сході. Основні удари припали на підконтрольні Києву міста Оріхів у Запорізькій області та Велику Новосілку на Донеччині, приблизно 80 км на схід.

Це може свідчити про те, що українські генерали зосереджують увагу на окуповане в Запорізькій області місто Токмак, яке знаходиться приблизно за 25 км від лінії фронту. А за 50 км є Мелітополь. Обидва міста сильно укріплені.

Музика запевняє, що спочатку контрнаступу в українських військ все було гаразд. «Мене найбільше турбує те, що за п’ять чи шість днів після початку цієї основної фази прогрес, схоже, зупинився. Імпульс, який вони накопичили за перші пару днів, по суті зник, і ми не знаємо, чому це так», – зазначив експерт.

Зокрема, контрнаступ ускладнюється відсутністю у України авіації. Київ уже кілька місяців лобіює на Заході постачання винищувачів F-16, але до їхнього розгортання залишається щонайменше кілька місяців.

За оцінками Музики, Україна могла втратити до 15% своїх автомобілів Bradley та кілька відсотків своїх Leopard, хоча можливо українські сили повернули деякі з цих машин і відправили на ремонт. Проте проведення незалежних оцінок на полі бою ускладнюється тим, що Київ запровадив блокування інформації для забезпечення оперативної безпеки.

А президент Чехії Петро Павло у своєму останньому інтерв’ю назвав контрнаступ українських військ «помірним початком» і вважає, що Україна ще не розпочала повномасштабну операцію.

За його словами, все, чого українським силам не вдасться досягти цього року, доведеться відкласти принаймні до наступної весни – “з усіма пов’язаними труднощами”.

Павло додав, що на Заході бачать “вікно можливостей цього року” і це означає, що “пройде щонайменше три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *