Таємниці російської логістики

Успішна логістика – це те, що дозволяє вигравати війни. Саме тому офіцер Армії оборони Ізраїлю Ігаль Левін написав для українських військових цікавий матеріал про оперативну логістику росіян. Певні тези для можуть бути корисні також розуміння цивільними людьми того, що відбувається на фронті.

Логістика армії РФ поділяється на три важливих етапи, кожному з яких притаманні свої характеристики:

  1. На військові склади.
  2. До лінії зіткнення.
  3. На передову.

Перший етап – на військові склади

Після відвантаження спорядження, зброї і снарядів їх везуть на склади не менше ніж 100 км від лінії фронту. Військові склади розташовані так, бо ближче вони були б вразливими для високоточних засобів ураження ЗСУ. Перевезення здійснюється ешелонами, по залізниці, вантажівками.

Другий етап – до лінії зіткнення

В ідеалі транспорт для цього – армійські “Урали”, проте їх катастрофічно бракує, тому на практиці це можуть бути навіть легкові автомобілі, мотоцикли чи мотоблоки, які найчастіше відбирають у місцевого населення. На другому етапі вантаж доставляють не ближче, ніж на 2 км від лінії фронту, хоча бували випадки, коли ця відстань скоротилась всього до 500 і навіть 300 м. Якщо поруч є річки чи водойми, в хід йдуть човни  і навіть саморобні плоти.

Третій етап – на передову

Безпосередньо на передову вантажі доставляють беззбройні солдати, несуть на спині чи тягнуть по землі. Кількість людей при цьому може бути від кількох осіб до кількох сотень. Іноді переміщення йде групами, а іноді – у розсипну. 

Дилема

Саме така система логістики використовувалася на наступних напрямках:

  • Бахмут;
  • Сватово;
  • Кремінна.

При цьому перед українським командуванням постає дилема: як не використати весь запас боєприпасів, ліквідуючи кожного солдата, який несе спорядження, коли вони переміщуються у розсипну.

Причина успіху

Саме це стало причиною певних успіхів на Бахмутському напрямку, хоч і дуже повільних. Навіть якщо ліквідують більшість солдат на третьому етапі логістики, хтось дістанеться передової і принесе снаряди. Правда, при такій системі людські втрати неймовірно високі.

Ця система логістики примітивна, але дієва. Неефективна вона, коли йдеться про великі танкові, артилерійські та механізовані частини, для постачання яким потрібні ешелони вантажних авто, паливозаправники тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *