Трофейні російські танки розкривають таємниці

Іноді західні партнери Києву відмовляють в постачанні надсучасної зброї, побоюючись того, що армія РФ може затрофеїти її і розкрити важливі технологічні секрети, які потім втілить в своїх розробках. І зерно істини в таких побоюваннях дійсно є. Це ще раз підтвердилося після того, як ЗСУ змогли в боях отримати російський танк Т-80БВМ. Після детального огляду спеціалістами стали відомі важливі нюанси.

“Мінусовий” прогрес

В танку модифікації 2022 року виявлено технічні зміни. Проте, вони не покращують систему, як буває при модернізації, а навпаки, роблять її більш вразливою. Це втілилось в спрощення системи управління вогнем та прицілів. Замість системи “Сосна-У”, в якій були присутні французькі матриці, тепер танк оснащений системою 1ПН-96МТ-02.

Причина очевидна: санкції і припинення співпраці Росії з західними постачальниками. Приціл, яким тепер укомплектовано танк, був розроблений у Волгограді біля 20 років тому. Його призначення – функціонування на легкій бронетехніці. Пару років тому приціл трохи допрацювали і пропонували за кордоном, але охочих не знайшлося. 

Після того, як санкції відсікли можливість закупівель оптики за межами країни, власну продукцію росіяни почали ставити на всі модернізовані танки. 

Хто ховається за прицілом

А саме цікаве питання полягає в тому, що цей модернізований приціл складається з комплектуючих, які не випускають в Росії. Масштаби виробництва взагалі дають привід спеціалістам сумніватися в тому, що значна частина цієї технічної одиниці виробляють на російських територіях, а не імпортується в майже готовому вигляді. 

Виявити і знешкодити

Детальне дослідження дасть можливість виявити, яка саме країна є постачальником оптики для російських танків. Коли ця інформація стане відома, можна буде вплинути на передачу і перекрити канал. Скептики вважають, що в тому разі, коли це виявиться Китай, задача буде складною. Проте, китайські компанії-виробники розміщують свої акції на біржах, тому важелі впливу на них є.

Може виявитись також, що постачальник – якась із західних країн. Тоді проблему можна буде вирішити ще швидше. Однозначно одне: відтепер росіянам буде складніше укомплектувати свої танки прицілами нічного бачення. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *