Україна все-таки отримає F-16?

Наразі українська сторона має у 5-6 разів менше авіації, ніж у Росії, і цей фактор надважливий. Проте, Захід вже більше року вагається, чи варто передавати Україні сучасні винищувачі. При цьому апелюють єдиним важливим аргументом. 

Те, що саме F-16 в короткі строки могли б змінити хід війни і навіть привести до її закінчення, не викликає сумнівів. Однак, є реальні побоювання з приводу того, що Росія може зважитись на використання ядерної зброї, якщо західні партнери все ж таки погодяться на таку потужну допомогу. 

Скромні запроси

Для того, щоб мати перевагу в силах авіації, Україні вистачило б 60 одиниць F-16. Це майже в 2 рази менше, ніж планувалося закупити на озброєння ЗСУ до 2035 року згідно Візії Повітряних Сил-2035. 

В той же час більшість військових експертів вважають, що такі літаки все-таки потраплять до України. Першим кроком на шляху до цього вже стала передача МіГ-29 від Польщі та Словаччини. 

Розглядається варіант того, щоб надання сучасних винищувачів типу F-16 не пройшло занадто одночасно та гучно, бо саме такий ефект може викликати надмірну реакцію Кремля. “Привчати” Путіна до цієї думки треба поступово, доволі розтягнуто за часом. 

Неможливе можливо

Про те, що це можливо, свідчить динаміка “перелому” подібних упереджень, які відбувалися раніше:

  • Літо 2022 року – Україна просить сучасні системи ППО, в листопаді було оголошено про їх передачу;
  • Лютий 2023 року – для ЗСУ просять танки сучасного зразку, а навесні вони вже на українській території.

Тому можна вважати, що початок у справі отримання винищувачів вже закладено. Важливо лише те, скільки часу займе цей процес, щоб дійти до логічного кінця.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *