Україна мусить кардинально змінити тактику війни

Українська армія в перші місяці після повномасштабного вторгнення Росії продемонструвала фактично диво: більшість військовослужбовців не мали бойового досвіду, проте показали себе неймовірно професійно. Але пройшло 18 місяців, і все більше військових експертів висловлюються з приводу того, що принциповий підхід української влади до війни в Україні треба змінювати. 

Надовго, а можливо, назавжди

Перше, що потрібно усвідомити: війна не закінчиться скоро. Розмови про кілька місяців – півроку можуть собі дозволити популісти, але влада, а й народ мусять зрозуміти, що війна – це та реальність, в якій треба буде жити роками. Не менш ймовірно – десятиліттями. І від того, як швидко це вдастся усвідомити, залежить якість наступних десятиліть.

Метри і кілометри

Виходячи з вищесказаного, треба змінити і ставлення до мети кожного бою і глобальних воєнних операцій. Як би не боліла українцям втрата своїх територій і як би сильно не хотілось повернути їх як можна швидше, запеклі бої за сто метрів землі з сотнею загиблих та поранених нераціональні. Коли війна триває роками, найголовніше – зберегти армію і солдат. Відвойований кілометр і втрачений підрозділ – це не перемога, а поразка. Хіба що йдеться про надзвичайно важливу стратегічну точку, яка надасть значну перевагу. 

Всі там будемо

Третя важлива зміна – це підхід до мобілізації і демобілізації. На даний момент мобілізація – таке собі прокляття, якого з усіх сил намагається уникнути багато чоловіків призовного віку. І причина полягає не у відсутності бажання захищати Батьківщину, а в тому, що практика демобілізації наразі не діє адекватно.

Ситуація така, що для військовослужбовців наразі існує лише два шляхи покинути лави ЗСУ:

  1. після отримання важкого поранення, наслідком якого є неробоча група інвалідності;
  2. посмертно.

Отже, як в старому анекдоті, вибратись звідти живцем варіантів немає. Фактично після мобілізації у людини дуже похмурі перспективи. Щоб уникнути такої ситуації, треба усталити терміни служби в армії. Якщо солдати знатимуть, що, наприклад, за рік-півтора їх демобілізують, це змінить їх моральний стан. 

До того ж, за такої практики військо поступово ставатиме більш досвідченим через кілька причин:

  • знаючи, що більшості доведеться служити, ще в цивільному житті люди починали б готуватися;
  • солдати з бойовим досвідом ділилися б знаннями після демобілізації;
  • суспільство більше було б залучене до допомоги ЗСУ, бо з цим безпосередньо стикнулася б майже кожна родина.

Експерти рекомендують ввести таку практику вже найближчими місяцями, щоб підвищити ефективність армії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *