Україна мусить очікувати літаки F-16 кілька місяців: це довго чи ні

Заява Міністра ВПС США Френка Кендалла про те, що ЗСУ мусять чекати кілька місяців на поставку сучасних винищувачів F-16, викликала багато питань. Ситуація на фронті гостра, і ці кілька місяців треба якось вистояти. 

Кілька місяців – це скільки?

Перше питання, яке виникає, про який саме час йдеться? Бо 2 і 12 місяців – різниця колосальна. Із заяви Міністра зрозуміло, що мова не про рік, а менше. Експерти зазначають: не варто сподіватись на передачу швидше, ніж за півроку. Це пояснюється в першу чергу документальними процедурами, які вже скоротили до максимуму. Зробити строки ще стислішими просто неможливо.

А якщо постаратись?

Міністр ВПС США розповів, що документальні і юридичні складності – не єдина перепона для більш швидкого надання літаків. Якби лише це було єдиною причиною, то щось можна було б вигадати. Однак є ще один момент.

Зазвичай від узгодження до передачі озброєння проходить щонайменше 2 роки. Цей термін обумовлений строком навчання пілота, який буде керувати літаком цього типу. F-16 – один з найсучасніших винищувачів, однак, для його управлінням треба довго навчатися, бо це насправді складна техніка. Стандартний курс навчання пілота для керування такого літака становить більше 2 років. 

Неможливе можливо

Щоб було зрозуміло, наскільки всі сторони передачі літаків прискорилися, треба знати: лише курси підвищення кваліфікації пілотів F-16 тривають біля 5 місяців. Тому строки намагаються стиснути всі: і сторона, що надає авіатехніку, і ті, хто опановують її. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *