Україна наблизилась до отримання далекобійних балістичних ракет

Інформація стала відомою від американських та європейських посадовців. Раніше рішення про надання Києву далекобійних систем блокувалося урядом США, проте зараз є сигнали того, що справа зрушила з мертвої точки. 

Чому блокували

Проблему створювала адміністрація Джо Байдена. Офіційно позиція урядовців базувалася на тому, що після передачі ракет високої дальності ATACMS Україні їх може залишитися недостатньо для потреб самих США. Американська армія в нинішніх реаліях не може допустити ослаблення чи зменшення свого потенціалу.

Що змінилось

На підтримку резолюції про передачу Україні ракет цього типу разом виступили дві впливові американські партії, заручившись підтримкою комітету закордонних справ Палати представників. В резолюції йдеться про потребу в найближчий час передати Києву реактивні системи залпового вогню ATACMS з ракетами високої дальності. Цей заклик скерований адміністрації Президента США.

Таке “високе” клопотання необхідне, щоб рішення було ухвалене на найвищому рівні. Високопосадовці повідомили, що це дійсно змінило ставлення до питання. Нагальна необхідність підтримки України наданням далекобійних тактичних ракет тепер не розглядається в більш позитивному ключі. Можливо, результат цього відбудеться вже найближчими тижнями. Сенатори США вважають, що можливість передачі потрібного озброєння дуже висока.

Чому саме ATACMS

Головна перевага цього типу ракет полягає в тому, що їх дальність майже в чотири рази вища, ніж в системах HIMARS, які американський уряд поставляв українській армії з минулого року. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *