ХАМАС: ціль – світовий баланс

Через події в Ізраїлі та секторі Газу прогнозують нове погіршення стану економіки світу і України зокрема. Незважаючи на територіальну відлеглість, події на Близькому Сході мають безпосередній вплив на те, що чекає українців в близькому майбутньому. 

Вторгнення ХАМАСУ вже спричинило зміни в економічній ситуації, і надалі цей вплив буде розходитись все далі, створюючи ефект кіл на воді. Тому відчує їх і економіка України, підточена війною.

Три головні негативні ефекти будуть стосуватися таких сфер:

  • геополітика – росте напруження між країнами з різних коаліцій;
  • економіка – глобальна інфляція;
  • нафтотрейдинг – збільшується ціна на газ і нафту.

Ці ефекти будуть все більш відчутні з часом, особливо, якщо до конфлікту прямо чи опосередковано долучаться і інші країни.

Росте, як на дріжджах

Найпершими відреагували нафтотрейдери, і ціна на нафту вже зросла:

  • марка BRENT, що вважається орієнтиром для Європи, підвищилася в ціні на 4,7%;
  • марка West Texas подорожчала на 4,5%.

 Ця тенденція буде поглиблюватися, адже Близький Схід – один з найбільших нафтовидобувних регіонів. Отже, будь-яка загроза припинення нормальної роботи видобувних компаній відразу відображається в підвищенні ціни на нафтопродукти. Сам видобуток наразі не під загрозою, але можливі проблеми з постачанням нафти.

Курси валют

На думку економістів, нас чекають неприємні сюрпризи з валютою. Якщо долар, можливо, і не втратить свої позиції, то доля єгипетського фунта, як і ізраїльського шекеля доволі туманна. Також питання постає щодо турецької ліри, якщо Президент Туреччини буде продовжувати засуджувати дії Ізраїля. 

На фронтах

Ще одна небезпека – скорочення військової допомоги Україні. Незважаючи на те, що територія Ізраїля дорівнює території Львівської області, рівень лобізму Тель-Авіву в рази вищий. Тому при виборі, кому з цих двох країн в першу чергу надати допомогу, Україна програватиме. Найгіршою для української війни буде ситуація, за якої військовий конфлікт на Близькому Сході набиратиме обертів. 

Єдина надія

Спасіння України в такому непростому становищі полягає в дипломатичній роботі. Певні кроки в цьому напрямку вже зроблено: Київ офіційно підтримав Ізраїль і дуже намагається довести світові, що ми з Ізраїлем фактично в одному човні, який потерпає від терористів. Президент Зеленський повідомив світовій спільноті, що безпілотники, які використовує Росія для атак по українським територіям, застосовано і палестинськими терористами. 

Таке позиціонування дійсно можна перетворити на ще одне нагадування про те, що російсько-український конфлікт триває і Україна потребує підтримки і допомоги. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *