Хоч Китай, хоч Бразилія, аби не було війни – Блінкен

США співпрацюють з Україною та іншими союзниками, щоб досягти консенсусу у ключових питаннях «справедливого та міцного миру» для припинення війни з Росією, заявив американський держсекретар Ентоні Блінкен. Він зазначив, що Вашингтон сприятиме ініціативам інших країн у цьому контексті, якщо вони підтримуватимуть Статут ООН, а також суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України.

«Ми підтримуватимемо зусилля – Бразилії, Китаю чи будь-якої іншої країни, якщо вони допоможуть знайти шлях до справедливого та тривалого миру», – підкреслив Блінкен у своїй промові в Гельсінкі під час зустрічі міністрів закордонних справ НАТО.

Водночас, за його словами, війна в Україні лише зміцнила рішучість США протистояти будь-яким загрозам, зокрема з боку Китаю.

Говорячи про успіхи, які Україна вже досягла у боротьбі з російською агресією, держсекретар назвав єдність НАТО у підтримці Києва важливим чинником для цього. І пообіцяв, що допомога надаватиметься доти, доки Україна не здобуде перемогу над окупантами.

Блінкен зазначив, що союзники по НАТО також продовжать “зміцнювати Альянс шляхом розробки планів стримування та оборони”, а також продовжать процес залучення нових членів до Альянсу, зокрема Швеції.

Що стосується України, то генсек НАТО Єнс Столтенберг сказав, що Україна стане членом Альянсу, “коли настане відповідний час”. І додав, що головне зараз – забезпечити перемогу Києва, “бо лише з незалежною, суверенною Україною в Європі взагалі можна вирішувати питання членства” та інші питання.

Водночас, глава Міноборони Великобританії Бен Уоллес, який висловив бажання стати наступним генсеком НАТО, не вважає, що Україна зможе приєднатися до Альянсу найближчим часом. Напередодні він заявив, що НАТО, як і ЄС, не повинні повторювати помилки минулого, надаючи надмірні обіцянки таким претендентам, як Україна.

Уоллес сказав, що низка країн зараз готова укласти двосторонні або багатосторонні “пакти про взаємну оборону” з Україною і взяти на себе зобов’язання щодо довгострокових планів розвитку військового потенціалу країни, щоб переконатися, що вторгнення в Україну в майбутньому коштуватиме дорого Росії чи будь кому.

На думку британського міністра, такі домовленості можуть бути успішними у стримуванні Росії, оскільки “російські сухопутні війська будуть значно виснажені протягом наступних 10 років”.

Уоллес також зазначив, що західні країни, як і раніше, підтримують надання зброї та фінансування Україні, і не чинять тиск на Київ з метою початку мирних переговорів з Росією.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *