Це сталося: росіяни спровокували найбільшу екологічну катастрофу за останню декаду

6 червня силами російської армії на території України здійснено підрив однієї з найбільших ГЕС країни. Повний масштаб наслідків для природи передбачити неможливо, проте, навіть те, що вже відомо, вражає.

Як здійснили

Після того, як в ЗМІ зʼявилась перша інформація про підрив греблі, російські представники спростовували це. Однак вже через годину російська сторона теж почала писати про катастрофу в інтернеті та передавати в теленовинах. 

В той же час представник ГУР України повідомив, що у України є докази дистанційного підриву греблі окупаційними військами. Світовій спільноті можуть бути надані факти про переміщення вибухівки та спецтехніки для вибуху.

Що саме сталося

На Каховській ГЕС було 28 прольотів, 11 з яких зруйновано після детонації вибухівки. Одразу після цього почався неконтрольований спуск води. В зону затоплення за попередніми оцінками потрапляють щонайменше 80 населених пунктів. Такі міста, як Херсон і Нова Каховка, вже починають затоплюватися. В Херсоні частково припинено подачу електроенергії і планують відключити газопостачання для попередження аварій.

Окрім греблі підірвані турбіни і генератори.

Наслідки

За різними оцінками (дані ще уточнюються) збитки, нанесені окупантом, сягають біля 1 млрд доларів. Повне відновлення Каховської ГЕС неможливе. 

Україна зазнала втрат в таких сферах:

  • енергетика;
  • судноплавство – Дніпро на території України більше не судноплавний;
  • сільське господарство – території Херсонщини, частина Запорізької області втратила сх угіддя;
  • водопостачання – лише територія Криму може залишитись без нормального водопостачання на найближчі 10-15 років;
  • екологія – втрати лісів, степів, смерть тварин від потопу, витік 600-800 тонн турбінного мастила в акваторію Чорного моря.

Це лише малий перелік проблем, спричинених катастрофою. 

Для чого?

Одна з найімовірніших причин – призупинити контрнаступ. Останнім часом ЗСУ просувалися на багатьох напрямках фронту. Однак, необхідність термінової евакуації населення та ліквідації наслідків катастрофи призупинить цей процес. 

Друга причина  – намагання зруйнувати економіку України. Наслідки цієї акції самі значні за останній рік, вони незрівнянно більші, ніж бомбардування енергетичних обʼєктів, які здійснювала Росія восени та взимку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *