Ціль – чужі чи свої: Росія провела “репетицію” масованого ядерного удару

Стало відомо, що РФ провела відпрацювання “ядерного удару” на своїй території. На фоні зростання напруги в світі щодо ядерної безпеки багато хто серйозно занепокоєний такою підготовкою до активних дій. 

Вдарять?

Всіх цікавить головне питання: чи Росія насправді планує перейти від погроз і шантажу до справи, чи це наступний етап блефу?

Як би не хотілося дивитися на ситуацію виключно з позитивної точки зору, є реальні ознаки того, що Кремль не виключає можливості застосування своїх ядерних боєголовок. Саме з цієї позиції можна пояснити вихід Росії з Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань, який вона розірвала 18 жовтня 2023 року. Таким чином держава-агресор може готувати собі законодавчу “подушку безпеки” на випадок, якщо дійсно доведеться використати ядерну зброю.

Чи ні?

В той же час аналітики заспокоюють: є ознаки, по яким можна зрозуміти, що рішучість не така вже й беззаперечна. Справа в тому, що запуск міжконтинентальної балістичної ракети “Ярс” було здійснено вторинно – у відповідь на навчання, які того ж самого 18 жовтня США здійснили на своїй території у штаті Невада.

Отже, дуже ймовірно, що Росія просто демонструє, що “теж так може”. Тобто, країни по черзі “грають мʼязами” одна перед одною, на що приголомшено дивиться світова спільнота. Тим більш, що багато скептиків сумнівалися, чи знаходяться ядерні боєголовки в РФ в діючому стані. 

Для кого цей спектакль

Певна група аналітиків вважає: тренування мало на меті вразити не стільки зовнішнього, скільки внутрішнього “глядача”. Справа в тому, що рівень стурбованості і втрата відчуття безпеки серед пересічних росіян невпинно росте з 2022 року. Все більша їх кількість припускають ймовірність того, що війна може переміститися з території України на їх власні землі. 

Саме тому влада вирішила продемонструвати: вона має потенціал для захисту своїх громадян. Таким чином створюється ілюзія контролю і здатності відповісти на будь-які виклики. 

Чи повірили росіяни цій “виставі”, невідомо. Але перспектива ядерного конфлікту мало заспокоює пересічних людей, особливо, якщо удари наносяться “у відповідь”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *