Чи довго росіяни обстрілюватимуть Україну ракетами вночі

Неефективність попередніх дій змушує командування шукати нову стратегію. Саме цим викликані атаки нового типу, які задіяла Росія щодо України протягом останніх тижнів. Як довго українці страждатимуть від нічних обстрілів?

Як змінювалася стратегія

Ракетні атаки за останні 14 місяців кілька раз зазнавали суттєвих змін. Основні “хвилі” були такими:

  • З лютого до вересня 2022 року – здебільшого цілями ставали логістичні центри, промислові підприємства, аграрні холдинги, які забезпечують збереження та транспортування зерна.
  • З вересня до другої половини січня 2023 року – масовані атаки по енергетичним обʼєктам в надії викликати колапс в Україні. 
  • Кінець квітня – травень 2023 року – перехід до стратегії нічних обстрілів.

Тривожні ночі

Зміни стратегії з масованих обстрілів на нічні атаки викликані трьома факторами:

  1. Запас ракет вичерпується. Дозволити собі масовані обстріли Росія вже не може, поки не налагодить власний випуск або не знайде постачальника, здатного задовольнити великі потреби Кремля.
  2. На озброєнні України зʼявилось сучасне ППО, надане західними партнерами, тому показник враження цілей стає все меншим.
  3. В темний час доби ефективність роботи протиповітряної оборони ЗСУ знижується, адже виявлення цілей здійснюється важче, ніж вдень. 

Нічні обстріли також погіршують моральний стан українців, оскільки в темний час доби людина почувається особливо вразливою. 

Однак, експерти вважають, що довго ворог не зосереджуватиметься на нічних атаках з кількох причин. По-перше, українська армія демонструє високий показник ефективності в ураженнях цілей навіть в умовах темноти, чого Росія не очікувала. По-друге, коли українці знають, що саме вночі треба чекати обстрілів, вони знаходяться в бойовій готовності, а ефект неочікуваності під час війни дуже важливий.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *