Чи залишається армія РФ “другою армією світу”

Перед початком повномасштабного вторгнення в Україну російська армія вважалась “другою армією світу”. Вже за кілька місяців виявилось, що менш численні і менш озброєні ЗСУ не поступаються їй на полі бою. Це стало причиною того, що багато хто почав вважати: росармія майже доживає останні терміни. Насправді, все не так.

Неможливість порівняння

Військові експерти зазначають, що порівнювати ці дві армії дуже важко. Звичайно, картина з початку 2022 року значно змінилась: хтось еволюціонує, а хтось деградує. Тому порівнювати дійсно важко, адже у кожної сторони різні сильні і слабкі фактори. Загальний результат вивести насправді складно.  

Відкриття року

Всі спеціалісти військової справи відмічають, що ЗСУ неймовірними темпами покращила здатність до оборони з 2014 року. У них три кита, на яких тримається все:

  • значний досвід війни з Росією і здатність наперед прораховувати тактику і стратегію ворога;
  • ідеальне керування і звʼязок;
  • мотивація.

Це допомагає не здавати позиції і діяти непередбачувано.

“Паперовий тигр”

В той же час російська армія виявилась таким собі “паперовим тигром”, головним козирем якого десятиріччями була репутація. Зараз ця репутація стрімко руйнується. Це довели значні поразки на фронті.

Окрім завоювань увагу звертають і на чисельність втрат. Однією з характерних рис російської армії залишається те, що вона зовсім не зосереджена на зменшенні втрат серед військовослужбовців. За підрахунками РФ вже втратила понад 207 тисяч солдат.

І все-таки друга

Незважаючи на все наведене вище, армія РФ і через рік після початку повномасштабного наступу на Україну посідає друге місце в рейтингу. Це повʼязане з тим, що визначальним фактором є смертоносні можливості. Росія має:

  • ракети;
  • технологічні системи;
  • ядерний потенціал.

В той же час Україна на початок 2022 року займала місце в третьому десятку рейтинга, а вже зараз піднялася до 15 щабля. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *