Чи стане Нігер новою «гарячою точкою» на політичній карті світу?

Напередодні у столиці Нігерії Абуджі лідери структури ECOVAZ (Економічна спільнота західноафриканських країн) ухвалили рішення щодо необхідності проведення спеціальної військової операції на території Нігеру, де кілька днів тому стався державний переворот. За деякими даними, одразу 15 країн висловили готовність відправити до регіону свої елітні підрозділи. Передбачається також, що в інтервенції візьмуть участь Франція та США. Нинішня влада в Ніамеї вже заявила про готовність дати відсіч іноземному втручанню у внутрішні справи своєї країни.

Відразу слід зазначити, що будь-яких рішень ECOVAZ у військовому контексті юридичної сили немає. Відповідно, іноземна військова присутність на території незалежного Нігеру чинною нігерською адміністрацією цілком логічно може бути розглянута як пряме оголошення війни. «Ми зможемо відобразити будь-яку спробу прориву наших кордонів і дамо гідну відсіч Заходу та його поплічникам», – заявив нинішній фактичний лідер держави Нігер, бригадний генерал Абдурахман Тчіані.

У тому, що нігерська армія на перших етапах може дати відсіч коаліційним військам, немає жодних сумнівів. На сьогоднішній день армія цієї однієї з найбідніших країн світу озброєна якісною боєздатною зброєю, включаючи танки та навіть військові літаки. «Немає сенсу вважати, що ймовірна війна в Нігері стане для згаданої коаліції «блискавичною», – сказала у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE французький оглядач Марі П’юдеба. – Це протистояння не потрібне нікому, включаючи Францію та США, включаючи Париж та Вашингтон, які зараз спонсорують Україну у її війні проти Російської Федерації. Очевидно, рано чи пізно міжнародним структурам доведеться піти на переговори з командою Тчіані».

Як би там не було, ECOVAZ зробила Ніамею своєрідне попередження. Мовляв, якщо той же Тчіані добровільно не відмовиться від влади, Нігер стане новою гарячою точкою на політичній карті світу.

Нагадаємо, на початку липня нинішнього року військові Нігеру повалили законного президента країни Мохаммеда Базума. Спроби заступника Держсекретаря США Вікторії Нуланд провести переговори з Тчіані завершилися повним провалом.

Чому і як потенційна війна в Нігері може завдати суттєвого удару по Європі та нівелює реномі США на міжнародній арені – читайте у наступних матеріалах EURO-ATLANTIC UKRAINE.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *