Чому Болгарія відмовилася постачати Україні зброю

Напередодні під час зустрічі в Софії зі своїм українським колегою президент Болгарії Румен Радєв категорично заявив, що його країна не постачатиме Києву летальну зброю. За словами Радєва, болгарська сторона зацікавлена у «виключно мирному вирішенні конфлікту в Україні». Що спричинило таку позицію болгарського лідера зокрема й влади Республіки Болгарія загалом?

Здавалося б, відповідь це питання лежить на поверхні. Раніше Радєв неодноразово стверджував, що російсько-українська війна є «особистою справою» Києва та Москви, і втручання в нього Болгарії вдарить насамперед по іміджу болгарської держави на світовій арені. Дальше більше.

  Днями Радєв підтвердив нейтральну позицію РБ щодо української проблеми. «Софія вже відправила в Україну велику партію гуманітарної допомоги та прийняла на своїй території десятки тисяч біженців, – нагадав він. – Ми готові продовжувати це робити, але питання експорту зброї буде під забороною».

І все-таки Зеленський порушив це питання під час двостороннього контакту з болгарським лідером. Мовляв, у рамках партнерських програм з НАТО Україна одержує значні кошти, у тому числі і зброю з боєприпасами. А Болгарія, що є активним членом Північноатлантичного альянсу, просто повинна брати участь у спільному процесі. «Не дай Боже, щоб ви опинилися на моєму місці, – сказав український президент. – Якщо нам не допоможуть люди із загальноєвропейськими цінностями, що залишається вам? Ви скажете: «Путін, прийди та захопи Болгарію?».

Задля справедливості слід зазначити, що нинішню думку Радєва поділяють далеко не всі у вищих ешелонах болгарської влади. Наприклад, прем’єр-міністр РБ Микола Денков напередодні наголосив, що загалом Софія повністю підтримує територіальну цілісність України та її прагнення якнайшвидше інтегруватися до структур НАТО і Європейського союзу. «Росія має вийти з території України та понести заслужене покарання за скоєні там злочини», – резюмував він. Характеризуючи підсумки зустрічі Радєва та Зеленського, Денков повідомив, що в найближчому майбутньому Софія та Київ «неодмінно досягнуть взаєморозуміння щодо цілого спектру питань». Очевидно, крім питання про зброю. Передбачається, що найближчим часом офіційна Софія розгляне можливість надання Україні чергового пакету фінансової та гуманітарної допомоги. Про військову допомо

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *