Що палає на болотах: тиждень нової стратегії

За останній тиждень відбулося чотири вдалі атаки по нафтогазовим підприємствам на території Росії. Кремль намагається не коментувати ці події, щоб зберегти ілюзію контролю над ситуацією, але факт не приховаєш: нова стадія війни, про яку ще нещодавно говорили в теоретичному розрізі, перейшла в практичну площину. І ця стадія принесла неочікувані результати.

В чому полягає

Донедавна фокус українських зусиль концентрувався на територіях бойових дій і на прилеглих зонах. Проте, нещодавно стало зрозуміло, що асиметрична війна (“асиметрична війна” – це те протистояння, в якому сили супротивників неспівставні за кількома критеріями) має вийти з формату останніх двох років. Саме з початком 2024 року і розпочалася нова фаза, що полягає в ураженні військово-промислового комплексу Росії і критичних для бойових дій обʼєктів на російських територіях. 

Нові цілі – це інфраструктурні обʼєкти, які обслуговують як цивільне населення, так і потреби військової промисловості. Особлива увага приділяється тим, що відіграють ключову роль в забезпеченні російських збройних сил.

Набирає обертів

За останній тиждень стало очевидно, що плани вже втілюються в життя, адже атакували чотири підприємства, і кожна з проведених акцій була успішною. Для ураження використовували ударні дрони, що були скеровані по таким обʼєктам:

  • 18 січня – Петербурзький нафтовий термінал. Він є найбільшим російським терміналом з перевалки нафтопродуктів в Балтійському регіоні. Працює з 1996 року.
  • 19 січня – нафтобаза “Роснафти” в м. Клинці. Тут згоріли великі резервуари з паливом.
  • 21 січня – термінал компанії “Новатек” в порту міста Усть Луг. Цей паливний комплекс є ключовою ланкою енергетичної інфраструктури, що виробляє переробку газового конденсату та нафтопродуктів для експорту в Азію. Російська сторона повідомила, що це призведе до значних фінансових втрат і зміни динаміки експорту нафтопродуктів у регіоні. 
  • 24 січня – Нафтобаза в Туапсе поблизу нафтопереробного заводу “Роснафти”. Це єдине таке виробництво на березі Чорного моря. Поруч розташований порт, з якого і вивозять на експорт нафтопродукти, щоб поповнювати бюджет коштами для війни з Україною. 

Чому це можливо

Півтори року риторика російського керівництва була незмінною: території надійно захищені, і росіянам нічого не загрожує. Останні події чітко продемонстрували, що це дуже далеко від істини. Головна складність полягає в масштабі площі, яку треба захистити. Необхідна кількість ППО для цього просто захмарна, тому на шляхах до важливих обʼєктів – безліч так званих “сліпих зон”, які неможливо зробити безпечними. 

Саме цим і користується українська сторона, яка за кілька останніх місяців змогла адаптувати іноземні артилерійні снаряди в безпілотники-камікадзе. 

Неочікувані (або навпаки) результати

Крім ураження самих обʼєктів атаки привели ще до одного ефекту: процентне співвідношення росіян, які підтримують війну в Україні, стрімко впало. За результатами опитувань понад 56% громадян РФ бажають швидкого закінчення СВО без досягнення цілей, які проголошує керівництво. Змінилася і риторика висвітлення подій в медіа: якщо раніше у формулюваннях використовувалось словосполучення “війна в Україні”, то тепер все частіше лунає “війна з Україною”, що вже не має привʼязки виключно до українських територій. 

Зрозуміло, що з кожною новою атакою по НПЗ Росія все більше підготовлена до ризиків. Тому експерти наголошують, що найближчим часом обʼєктами ураження стануть не одиниці нафтопереробної галузі, а якоїсь іншої сфери. Судячи з динаміки, ми ось-ось дізнаємось, яка саме сфера це буде. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *