Яку військову стратегію готує Україна на 2024 рік

У 2023 році українська влада широко анонсувала плани на полі бою. Військове керівництво закликало до “режиму тиші”, проте ніхто на це не реагував. Тепер вищі військові чини заявили, що наступного року все зміниться: ніхто не повідомлятиме про стратегію суспільству, люди про все дізнаватимуться постфактум. Але попри це спеціалісти мають змогу передбачити, як Україна планує діяти далі. Звідки це відомо і чого саме чекати на полі бою, перед приходом Нового 2024 року розповіли аналітики і воєнні експерти.

На чому базуються прогнози

Уряд і командування дійсно виконують свою обіцянку: про плани на наступні 12 місяців інформація не розповсюджується. Але не потрібно думати, що це означає, ніби стратегія не підготовлена. Насправді, її продумують дуже завчасно, адже після узгодження треба формувати запит до партнерів на постачання наступних пакетів військової допомоги згідно планів: зброї, снарядів та ін. 

Сказати, що це все відбувається повільно, мало: процедура супроводжується безліччю політичних і бюрократичних нюансів. Саме тому “військова машина” у широкому сенсі вкрай неповоротка і повільна. 

Але останні пакети допомоги вже сформовані, і згідно їх змісту спеціалісти можуть проаналізувати, на які дії української армії слід розраховувати у 2024 році. 

В минулому році Київ у запитах робив акцент на широкий перелік броньованої техніки та всього, що необхідно для наступу. Це свідчило про те, що українська армія сподівається бути в активній позиції і збирається задавати “настрій” на фронтах.

Зараз все змінилось: відомо, що у США запросили обладнання для підриву, боєприпаси і велику кількість захисних барʼєрів моделі HESCO. Що ж вони собою представляють?

Загородження HESCO – це розбірні конструкції на кшталт кошиків з металевої сітки, які складаються у куби, заповнені зсередини ґрунтом. Вони викладаються в ряд і формують захисну стіну. Такі огорожі ефективніші, ніж бетонні, бо мають наступні характеристики:

  • земля більш еластична і пружна, отже краще зупиняє снаряди прямого наведення і витримує потужні вибухи;
  • HESCO можна використовувати повторно багато разів;
  • навіть малий підрозділ може швидко заповнити такі куби, щоб встановити за потреби надійний захист буквально за кілька годин;
  • американські війська багато використовували HESCO, тому напрацьовано великий досвід, який можна застосовувати в бойових діях.

Це свідчить про те, що військове керівництво планує перехід від активної до оборонної позиції.

Чого очікувати

Така спрямованість не означає, що українці збираються втрачати території. Навпаки, на фоні наступу з боку російської армії, який був передбаченим і прогнозованим, буде зроблено все, щоб не віддати ні метра української землі, але при цьому зберегти життя якомога більшій кількості солдат ЗСУ. Саме HESCO дадуть змогу по максимуму укріпити позиції і вибудувати експедиційні бази вздовж ліній, які є зараз. 

Особливо ці конструкції стануть в нагоді для утримання захопленого плацдарму на лівому березі Херсону, де російська армія постійно атакує і намагається повернути плацдарм під свій контроль. Тут загородження можна привезти у Кринки, де за допомогою них буде легше відбивати масові атаки.

Так само HESCO можна використовувати і на обороні Бахмута та Авдіївки, щоб укріпити ключові інфраструктурні обʼєкти. 

Отже, запит великої кількості таких оборонних конструкцій вказує на підготовку оборонної позиції, яка дасть час встояти до наступної передачі озброєння, необхідного для наступу.

Але це не означає, що Україна займе пасивну позицію. З огляду на те, що відбувається останніми тижнями, ключові події плануються не в зоні бойових зіткнень, вони змістяться в тил окупанта, іноді – на територію самої Росії. Бо, наприклад, перешкодити постачанню зброї та техніки ще на території РФ – дешевше і раціональніше, ніж відбивати атаки в близьких боях. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *