Як бойові дії в Україні вплинули на економіку Центральної та Східної Європи

Російсько-українська війна активізувала цілу низку галузей економіки низки європейських країн. Про це йдеться у редакційному матеріалі популярного румунського телеканалу Digi24. Місцеві журналісти з посиланням на дані Reuters повідомляють, що з лютого 2022 року військові заводи на території від Румунії до Німеччини різко наростили виробництво зброї та боєприпасів, що фактично врятувало відповідні потужності від колапсу. Що ж відбувається?

На перший погляд, відповідь на це питання дуже проста. Бойові дії в Україні спричинили справжній бум попиту на озброєння. Тепер виробники цієї продукції активно залучають на свої заводи тисячі нових співробітників, включаючи українських біженців. Найбільш інтенсивно йде розвиток тих самих підприємств у Польщі та Чехії.

Однак, якщо вивчити суть питання більш детально, стає ясно, що «оборонка» дала новий поштовх економічному розвитку Центральної та Східної Європи. «Ні для кого не є секретом, що зараз наші промислові структури отримають багатомільйонні замовлення, – сказав у спеціальному коментарі для EURO-ATLANTIC UKRAINE європейський політичний оглядач Клаус Хофф. – Причому тут йдеться про своєрідну «ланцюгову реакцію», коли одна галузь забезпечує розвиток іншої. Цілком очевидно, що вже в найближчому майбутньому всі ми станемо свідками зміцнення металургійних комбінатів, добувних підприємств і, нарешті, логістики. Немає жодних сумнівів у тому, що вже скоро ми зможемо говорити про нове «економічне диво Європи».

Водночас експерт щиро побажав, що війна в Україні закінчилася якнайшвидше. “Підприємства цілком можуть працювати і в мирних умовах”, – резюмував, зокрема, він.

Як би там не було, а зараз, на більшість із згаданих підприємств працівників тепер приймають без попередньої співбесіди. Більше того – потенційним співробітникам гарантується безкоштовне харчування та проживання, а також відносно великі премії та пільги.

Користувачі європейських соціальних мереж у зв’язку з цим підкреслюють буквально таке: «Україна захищає не лише політичні цінності Європи, а й наші економічні перспективи».

А ось про це забувати не слід.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *