Як запобігти перетворенню України на наймасштабнішу божевільню світу

Зараз багато спеціалістів у світі бʼють тривогу з приводу того, як українське суспільство буде існувати далі. Війна наряду з багатьма фізичними захворюваннями призводить до розвитку психічних відхилень, які можуть нести небезпеку як самій людині, так і її оточенню. Психіатри і психотерапевти всередині України занепокоєні ще більше, бо явні ознаки неконтрольованої агресії, фобій і т.і. неможливо ігнорувати вже зараз. 

Військові – окремо, цивільні – окремо

Для мирних українців ситуація більш оптимістична, адже отримувати допомогу і лікування можна вже зараз. В країні на сьогодні працює багато спеціалістів, до яких може звернутись кожний бажаючий, навіть на безоплатній основі. 

Міжнародна спільнота планує розгорнути кілька масштабних проектів, направлених на відновлення психіки людей різних вікових категорій, та категорій, які мали різний травмуючий досвід:

  • переселенці і біженці;
  • люди, які бачили вбивства та поранення;
  • ті, хто втратив рідних;
  • жертви насилля та ін.

 З військовими задача складніша, адже працювати повномасштабно з ними вже зараз не можна, а їх психіка щоденно зазнає більш важкого та деструкційного впливу ніж у цивільних людей.

Доведеться перелаштовуватися

Основна проблема в тому, що найбільше напрацювань по реабілітації психіки ветеранів з посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) було отримано під час роботи з солдатами після бойових дій на чужих територіях. Геноцидні війни проти місцевого населення вели як країни Європи, так і США. Наслідки були дійсно деструктивні і такі, що майже не піддаються корекції та лікуванню.

Однак, спеціалісти закликають не впадати у відчай і розуміти, що з точки зору психіатрії існує дві категорії військовослужбовців:

  • ті, хто відправлений в чужу країну вбивати мирне населення, зачищати населені пункти та ін.;
  • ті, хто обороняє свою країну.

В першому випадку мотиви зовсім інші, необхідність робити протиприродні і незаконні в нормальному житті речі призводить до більш серйозних порушень, ніж у другому. У другому комплекс провини набагато менший.

Саме тому перспективи України не такі похмурі, як передбачають менш досвідчені спеціалісти.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *