Іран не відхреститься: знайдено документи, які можуть підтвердити, що країна продавала Росії зброю

З осені 2022 року багато військових експертів світу вважають, що Іран – один з основних постачальників зброї РФ. Щоб вжити відповідних заходів, не вистачало головного – доказів. Тепер в ЗМІ зʼявився контракт, який свідчить про те, що таке партнерство між двома країнами відбувається. Наразі спеціалісти зайняті тим, щоб довести стовідсоткову автентичність документа. 

Море як основний канал

Головним шляхом постачання боєприпасів в Росію з Ірану залишається Каспійське море. Саме його акваторія безпосередньо межує з суходолом обох держав: іранські землі лежать на півдні Каспію, а російські – на півночі. Таке географічне розташування дозволяє переправляти зброю без участі третіх сторін.

“Що написано пером…”

У відомому британському новинному каналі Sky News зʼявився контракт, який вважається документом про надання Тегераном Кремлю зброї, що використовується у війні проти України. За умови підтвердження аутентичності контракту він стане першим настільки вагомим доказом іранської участі в конфлікті. 

Там йдеться про надання арсеналу вартістю понад 1 млн доларів. Дата підписання договору – 14 вересня минулого року. Всього у документі 16 сторінок.

Смертельний арсенал

За контрактом Іран постачав Росії таке озброєння:

  • стволи для танка Т-72;
  • зразки артилерійських снарядів;
  • снаряди для гаубиць тощо.

Чи це не фейк?

Джерела органів безпеки Британії, які вже ознайомились із документом, вважають, що це не фейк. Вміст документу прочитали Премʼєр-міністр України Шмигаль і Міністр закордонних справ Великої Британії Клеверлі. Обидва погодились з тим, що раніше розмови про подібну співпрацю Тегерана і Кремля були лише припущеннями, а тепер у цих підозр буде реальне підґрунтя. 

Що це значить для України

Той факт, що контракт знайдено і оприлюднено, дуже важливий для української сторони. Щоб довести його автентичність, потрібен певний час на проведення офіційних експертиз. 

Якщо факт буде доведено, це матиме два позитивні наслідки для України:

  • світова спільнота матиме змогу відповідно відреагувати на ірансько-російське партнерство, санкції сягнуть максимуму;
  • факт такого постачання доведе, що запаси зброї у Росії майже повністю вичерпані. 

Перерізання цього каналу змусить російську армію захлинутися без озброєння. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *