Дайджест головних новин в Україні та за кордоном за останній тиждень

Україна:

  1. Загибель помічника Залужного розслідували і зробили попередній висновок, що вибух стався від недбалого поводження. Про те, що в подарунку від колеги будуть гранати, загиблий знав, тому версія із замахом при першому розгляді не підтвердилась. Це знімає підозру і зі служби охорони, яка працює над безпекою Міністра оборони і його помічників. В той же час офіцер, який придбав ці гранати, зробив це без відповідного дозволу, тому ДБР повідомило йому підозру. 
  2. Російська атака по цивільному іноземному судну на Одещині: експерти зазначають, що ворог мав на меті влучити в узбережжя, проте, через роботу радіолокаційної станції на кораблі протилокаційна ракета Х-31П влучила поруч з рубкою судна. Це спричинило загибель одного члена екіпажу, що є громадянином України, і поранення трьох громадян Філіппін. Саме судно плило під прапором Ліберії, що фактично означає російську атаку по території іншої держави.
  3. Євросоюз повідомив, що готовий до обговорення майбутнього вступу України в Євросоюз. Після цього послідувала блискавична реакція Угорщини, яка наполягає на тому, що нацменшини на українських територіях зазнають утисків. Крім того, впустити Україну в ЄС – означає привести у в Євросоюз війну, чого допустити не можна. У відповідь на це український уряд надав Угорщині до розгляду дорожну карту з планом заходів для вирішення питань з нацменшинами.
  4. В Раді схвалили часткове відновлення податкових перевірок, які були призупинені на початку повномасштабного вторгнення. Депутати зазначили, що ухвалення цього рішення є обовʼязковою умовою для отримання Україною наступного траншу від МВФ. Термін повернення планових перевірок – 1 грудня. 
  5. США повідомили, що 96% коштів, які були виділені для допомоги України в 2023 році, вже використано. Сюди входить фінансова, економічна і гуманітарна допомога. Але оскільки потреба в коштах не знизилась, Білий дім закликав Конгрес до ухвалення додаткової суми.
  6. Заочну та вечірню форму навчання для бакалаврів і магістрів не скасовано. Весь тиждень в ЗМІ вирували обговорення того, що тепер в українських вишах замість вищезазначених залишиться лише одна форма – дистанційна. Але голова парламентського комітету з питань освіти Сергій Бабак спростував цю інформацію. Можливо обговорення такої перспективи буде в майбутньому, але зараз передбачити це важко, бо невідомо, скільки триватиме війна і як розвиватимуться інші події.

За кордоном:

  1. В Португалії всі провідні партії просять про дострокові вибори у Парламент. Оскільки нещодавно відбулась екстрена відставка премʼєр-міністра Антоніу Кошти через корупцію, депутати просять провести перевибори вже за два місяці.
  2. В Європі почався опалювальний сезон, і підземні паливні сховища були заповнені на 100% – рівень, який став максимальним за всю історію спостережень. Це означає, що взимку можна буде обмежитись власними силами, не потребуючи енергетичних ресурсів, якими Росія традиційно шантажує світ.
  3. Ще одна ескалація на Близькому Сході: армія Сирії вступила в бій з американськими військами. Зіткнення почались після того, як військово-повітряні сили США та місто в Ізраїлі були атаковані сирійською армією. Пентагон прокоментував, що вживатиме всіх заходів для захисту і надасть пропорційну відповідь. 
  4. Туреччина заявила, що ЄС ставиться упереджено і несправедливо щодо її членства в Євросоюзі. Це виявляє подвійні стандарти і відсутність єдиного підходу до всіх кандидатів. Ситуація зайшла в глухий кут з 2018 року, і реформи, які проводять в Туреччині, не змінюють негативного ставлення. Основні претензії від ЄС – це погіршення демократичних засад в країні, регрес у сфері верховенства права і негативні зміни з основними правами в Туреччині. Високий представник Жозеп Боррель підготує детальний звіт про стан відносин ЄС-Туреччина і надасть його на розгляд вже до кінця листопада.

Ці новини найбільше вплинули на світ за тиждень, що пройшов. Саме вони викликали резонанс і стали причинами основних змін у світі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *