Дайджест головних новин в Україні та світі за тиждень 

В Україні:

  • Стався масштабний збій мережі “Київстар”, після якого приблизно 24 млн абонентів цієї мережі залишилися без звʼязку і інтернету. Причиною стала хакерська атака російських IT-спеціалістів. Внаслідок цього багато державних сервісів не могли нормально працювати, наприклад система Helthi. Відновлення мережі спершу обіцяли виконати за 5-6 годин, але ближче до кінця першої доби оновили інформацію і збільшили терміни до двох-трьох діб. Наразі проблема практично ліквідована. 
  • Україна отримала рішення про початок переговорів щодо вступу в ЄС. Скільки саме часу займе процес євроінтеграції, зараз передбачити неможливо, але українська влада розглядає цю подію як “історичну”. Декотрі спеціалісти вважають, що найближчі терміни – це 2030 рік.
  • Офіційний курс гривні цього тижня рекордно впав. В першу чергу це повʼязано з тим, що США не затвердило виділення допомоги для України, в другу – з ситуацією на фронті, в третю – з блокуванням українських кордонів, в четверту – з хакерською атакою на мережу Київстар. Спеціалісти вважають, що процес падіння курсу гривні повинен припинитися, якщо Росія не буде окуповувати найближчими тижнями нові території. Хоч НБУ і признає, що ситуація непроста, але запевняє, що підстав для друкування більшої кількості гривень поки що немає.
  • До портів Чорного моря в Україні змогли пройти вже 250 суден, які експортували 9 млн тонн вантажів. Зазначається, що ціна фуражного зерна, яке відвантажується, поступово підвищується. Заступник міністра розвитку громад, територій і інфраструктури Васьков розповів, що до кінця грудня планується відвантажити 5 млн тонн, а це на 1,2 млн тонн більше, ніж у грудні минулого року.

У світі:

  • Конгресмени не проголосували за виділення допомоги  Україні, але і на різдвяні канікули не відправились. Наступна зустріч з цього питання запланована на 18 грудня. За час, який залишився до наступного обговорення, сподіваються опрацювати більшість спірних питань, щоб голосування було результативним. 
  • Міноборони Румунії повідомило, що на території країни впав російський безпілотник. Це відбулося 14 грудня під час атаки по українському порту на Дунаї. На місці падіння залишилася 1,5 метрова за глибиною вирва. Падіння відбулося за 1,5 км від румунського села і за 8 км від українського порта. Через інцидент в небо одразу підняли літаки НАТО. Зараз ведеться детальне розслідування справи.
  • В Росії провели “Пряму лінію” з Президентом Путіним. Це сталося після паузи минулого року. Під час цього відбувалося багато хакерських атак. Президент вчергове підкреслив, що життя в країні стабільне, а головний ворог Росії – Захід. Він озвучив плани захопити повністю Луганську і Донецьку області, наголосив на тому, що плани СВО за минулі 20 місяців залишилися незмінними, а війна лише закінчиться тоді, коли всі вони будуть досягнуті. 
  • Блокування кордону між Україною і Польщею зрушило з мертвої точки. Вже розблоковано перше велике КПП Дорогуськ-Ягодин. Затори з вантажівок починають потроху зменшуватись, але процес триває повільно, адже велика кількість дальнобійних фур обчислюється тисячами, а пропускна спроможність контрольно-пропускного пункту не розрахована на таке навантаження. Покращення ситуації відбулося на фоні зміни уряду в Польщі. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *