Дайджест головних новин в Україні та світі за добу від 18 грудня

В Україні:

  • Генштаб повідомив, що в кабінетах, де мав працювати Головнокомандувач ЗСУ, виявлено апаратуру для прослуховування. Прокоментував це і сам Залужний, розповівши, що він мав переїхати до цього кабінету для роботи. Перед цим проходить стандартна перевірка, під час якої і було виявлено пристрій. Те, що його вчасно знайшли, дуже добре, але відкритим залишається питання про те, як його змогли встановити. Щоб мати відповіді на це питання, відкрито кримінальне провадження.
  • Стало відомо, що 19 грудня Президент України дасть велику прес конференцію для підбиття підсумків 2023 року. Точний час та місце проведення не розголошуються з питань безпеки. Очікується багато представників від ЗМІ, які повинні пройти попередню реєстрацію. На захід запрошують журналістів, фотографів та операторів. 
  • Очільник ГУР Буданов повідомив, що без мобілізації Україна не зможе обійтись. Справа в тому, що зараз потреба кількості військовослужбовців Сил оборони сягає більше мільйона. Ті, хто був готовий стати до лав війська, зробили це протягом першого року, але з них залишилось не так багато людей “з обʼєктивних причин”, як сказав очільник ГУР. Втрати постійно треба відновлювати, а охочих робити це добровільно в таких кількостях немає. Тому мобілізація невідворотна. 
  • “Укрзалізниця” запустила унікальний потяг, який було спроектовано і побудовано за 1,5 роки. Це спеціальний потяг, в якому будуть готувати їжу. Він призначений для того, щоб курсувати в прифронтових територіях, в містах та селах після деокупації. Його особливість полягає у тому, що він може функціонувати на повну потужність протягом тижня без підʼєднання до джерел енергії. За день в ньому можна приготувати 10 тисяч порції їжі. Проект реалізовано за допомогою американського благодійника Баффета.
  • В “Укренерго” повідомили, що боржникам за спожиту електроенергію вимикатимуть світло. Це стосується компаній та підприємств, які накопичили боргів понад 300 млрд грн. Часто в них вважають, що відключення від мережі не здійснюватимуть, яким би за сумою не був борг, тому свідомо продовжують не платити за електроенергію. В першу чергу відключення застосують до тих підприємств, які не відносяться до критичної інфраструктури. 

У світі:

  • ЄС шукає ефективні механізми впливу на Угорщину, щоб вона розблокувала передачу Україні фінансової допомоги розміром 50 млрд євро на наступні 3 роки. Зараз розглядається питання про те, щоб офіційно позбавити країну праву голосу. Це передбачено Ст. 7 договору про ЄС від 2007 року як покарання за порушення верховенства закону в країні. До зміни влади уряду в Польщі Угорщина мала гарантованого захисника, проте уряд Туска цю функцію більше не виконує. 
  • Після короткої перерви польські перевізники разом з фермерами планують відновити блокування КПП на польскьо-українському кордоні, в тому числі на пункті Дорогуськ-Ягодин. Дозвіл на продовження акції дав суд міста Люблін, хоч перед цим вони отримали відмову від голови польської гміни. 
  • Очільник Пентагону Міністр оборони США Остін прибув з робочим візитом в Ізраїль. Він зустрінеться з ізраїльським керівництвом для обговорення операції ЦАХАЛу проти ХАМАСу. Заплановані зустрічі з Міністром оборони, представниками премʼєр-міністра і військовим керівництвом Ізраїля. Головна мета – обговорення захисту цивільного населення і влаштування гуманітарних коридорів з Гази.
  • Президент Росії погрожує “проблемами” з Росією Фінляндії, яку, за його словами, “затягнули в НАТО”. Путін пообіцяв в прикрдонних територіях створити Ленінградський військовий округ, де накопичуватимуться підрозділи армії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *