Дайджест головних новин в Україні та світі за добу від 11 грудня

В Україні:

  • Один з чотирьох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні розблоковано. Ним став пункт Ягодин-Дорогуськ. Перші 15 вантажівок вже їдуть в напрямку кордону, а ще 25 оформляються на митниці. В той же час сьогодні угорські та словацькі перевізники повідомили про початок бойкоту пропускних пунктів на своїх територіях. Зазначається, що на пасажирський транспорт це не розповсюджуватиметься. Передбачають, що блокування призведе до збитків України розміром в кілька мільйонів доларів. 
  • ЗСУ мають успіхи в Запорізькій області, як повідомляє ISW. Просування зафіксоване на захід від села Роботине. Це відбулося на фоні наступальних операцій російської армії практично на всіх ділянках фронту. Як вважають експерти, основна мета – перехопити ініціативу до виборів Президента РФ, які назначено на березень 2024 року. Також росіяни змогли повторно окупувати території, які були звільнені раніше під Соледаром. Вони змогли не лише захопити ці землі, яле і укріпитися на них.
  • З 10 грудня інформацію про доходи українських високопосадовців можна побачити у відкритому доступі. Нагадуємо, що спершу Верховна Рада відхилила вимогу про відкриття реєстрів. Але невдовзі потому Зеленський звернувся з закликом до депутатів проголосувати за відкриття реєстру декларацій. Така ініціатива була підтримана багатьма громадянами, тим більше, що партнери з “Великої сімки” теж очікували цієї зміни в Україні. 
  • Ухвалено Закон, який дає можливість передавати заставне майно для потреб ЗСУ. Тепер Нацбанк має право спрямовувати майно, яке переходить НБУ за рахунок погашення боргу банками, для Міноборони. Закон передбачає правові підстави для цього. Нововведення дасть змогу отримати додаткові можливості забезпечити військових ЗСУ не лише тим, що потрібно безпосередньо на позиціях, але і тим, що необхідно для ремонту і відновлення техніки, обладнання, а також фінансами для відпочинку та лікування самих військових.

У світі:

  • Стало відомо, що Дональд Туск може стати премʼєром Польщі вже в середу. Про це повідомив як сам Туск, так і голова кабінету Президента. Поспіх повʼязують з тим, що скоро у Брюсселі повинні прийняти низку важливих рішень, які стосуються питань блокування польсько-українського кордону. Туск підкреслює, що ці рішення будуть прийняті в розрізі інтересів Польщі. Також очікується, що парламент висловить вотум недовіри нинішньому уряду Моравецького.
  • Стало відомо, що Борис Джонсон може повернутися в політику у Великій Британії. Зараз британський уряд очолює Консервативна партія, і на чолі стоїть Ріші Сунак. Відзначають, що він стрімко втрачає рейтинги, що має негативні наслідки і для самої партії. Депутати розуміють, що за такого рейтингу їх шанси на виборах у 2025 році будуть сумнівні. Саме тому Консерватори хочуть повернення Джонсона, який при такій ситуації матиме всі шанси, щоб стати премʼєром.
  • Голова Міністерства закордонних справ Лавров має намір піти у відставку якомога швидше. Саме він найчастіше відвідує міжнародні заходи від РФ через те, що Путін не може вільно робити це з огляду на ордер на арешт Президента Росії від МКС. Російські ЗМІ повідомляють, що Лавров вже неодноразово намагався піти у відставку, але Путін був радикально проти такого рішення, і йому вдавалося утримувати високопосадовця на посту. Однак, зараз Голова Міністерства закордонних справ повідомив, що збирається покинути посаду одразу після президентських виборів 2024 року. 
  • В Європі на біржі значно впала ціна на газ. Це відбувається через теплу погоду, наявність запасів у газосховищах і великі обсяги імпорту. Негативна картина на ринку газу зберігається навіть попри холодну погоду, яка трималася протягом кількох тижнів перед цим. Плюс до цього спостерігається вітряна погода, що дає змогу виробляти електроенергію вітряками.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *