Дайджест головних новин в Україні та у світі за добу від 5 грудня

в Україні:

  • В країні майже немає бажаючих обійняти посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції.  У січні 2024 року закінчуються повноваження попереднього голови Олександра Новікова, якого призначали терміном на 4 роки в 2020 році. Але потенційні кандидати не поспішають подавати документи на участь у конкурсі. У звʼязку з цим строк подання заявок до конкурсної комісії подовжено на 3 тижні – до 22 грудня. 
  • Стало відомо, що до кінця воєнного стану в Україні для народних депутатів не передбачено відпусток і канікул. Відповідне рішення прийнято з 24 лютого 2022 року і буде діяти до офіційної відміни після завершення дії правового режиму воєнного стану в Україні.
  • Кабінет міністрів звільнив заступника голови Держспецзвʼязку Дмитра Маковського. Вважається, що це – подальші наслідки корупційного скандалу, в якому був задіяний очільник цієї інституції Юрій Щиголь. З 1 грудня на його місце призначено Юрія Мироненка. 
  • Кабмін виділив близько 32 млн грн для оборонних укріплень в Запорізькій області. Отримувач коштів – Запорізька обласна військова адміністрація. Фінансування буде витрачено на фортифікаційні і оборонні споруди. Це повʼязано з тим, що Україна готується до стратегічної оборони. Декотрі експерти повʼязують це з ризиком майбутніх наступів з боку Росії на фоні зменшення військової допомоги від західних партнерів. Інші притримуються думки, що ці заходи треба було провести ще на початку повномасштабного вторгнення, але фінансову можливість знайшли лише зараз.

У світі:

  • Фінляндія повідомила, що планує ще до Різдва узгодити рішення про виробництво артилерійських боєприпасів для України. Кошти, які на це необхідні, становлять десятки мільйонів євро. Але фінансування буде виділено, бо це є власним безпековим питанням самої Фінляндії, яка потерпала від російської агресії раніше.
  • Командування Збройних сил США повідомило про обстріл 15 ракетами по американським базам на території Сирії з території Іраку. Атака відбулась в сирійському районі Румейлан. Зазначається, що це були ракети 122 мм калібру. Про поранених і померлих не повідомляється. 
  • Премʼєр-міністр Угорщини повідомив Євросоюзу, що, на йгого думку, пункт про членство України в ЄС треба виключити з порядку денного на майбутньому саміті лідерів у Брюсселі, запланованому на наступний тиждень.  Про це Орбан написав у листі до Президента Євроради. 
  • Генеральний секретар НАТО Столтенбер повідомив, що незгода трьох країн-членів альянсу на виділення допомоги України не вплине на принципову позицію НАТО. Ці три країни- Словаччина, Нідерланди і Угорщина. 
  • З причини блокування українського кордону посли країн Балтії оголосили Польщі демарш. Його ініціювали представники Литви, Естонії і Латвії. Їх зустріч відбулася в польській столиці. Демарш – це звернення представників одних урядів до представників інших з метою звернути особливу увагу на необхідність вирішення актуального питання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *