Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 23 листопада

В Україні:

  • Щоб знизити дефіцит електроенергії в системі, Європа надала Україні аварійну допомогу. Дефіцит виник через обстріли та погодні причини, тому наразі без світла вже другий день поспіль залишаються сотні населених пунктів Дніпропетровської, Донецької, Харківської і Херсонської областей. 
  • В Києві відкриється офіс Європарламенту. Це полегшить комунікацію між українським парламентом і членами-державами ЄС. Лише кілька подібних офісів базуються в країнах, які не входять в Євросоюз. 
  • Внаслідок поранення на Донеччині помер шестиразовий чемпіон світу з кікбоксингу Сергій Лисюк. Чоловік підірвався на міні, після чого йому було ампутовано ногу і проведено ряд операцій, які, на жаль, не врятували життя спортсмена. 
  • Планується покращити характеристики винищувачів F-16, які направлять в Україну з Данії, Норвегії і Нідерландів. Модернізація буде застосована щодо радарів і ракет, які будуть кращими ніж ті, що встановлено зараз. Саме ці характеристики потрібні, щоб мати перевагу перед російською авіацією. Перше постачання таких винищувачів може відбутися в найкращому випадку наприкінці весни  2024 року. Терміни залежать від швидкості навчання українських пілотів. 

У світі:

  • Пройшла чергова зустріч контактної групи у форматі Рамштайн, на якій вперше доповідав головнокомандувач ЗСУ Залужний. Одне з найбільших досягнень цієї зустрічі – початок формування коаліції наземних засобів ППО. Але міністр оборони Умєров розповів, що найважливіші результати наразі оголошувати не можна. 
  • Євросоюз розблокував фінансову допомогу Угорщині, очікуючи, що Будапешт надалі не перешкоджатиме фінансовій допомозі України від Євросоюзу.  Раніше Орбан повідомив, що його країна блокуватиме вступ України в ЄС, якщо лідери Євросоюзу не переглянуть свою стратегію підтримки Києва. 
  • При Європолі створено Оперативну групу, яка буде надавати допомогу в розслідуваннях російських злочинів проти України за період, починаючи з лютого 2022 року. Задачою робочої групи буде ідентифікація підозрюваних через збір і аналіз розвідданих. Зараз до ініціативи долучилися 14 країн.
  • Очільник МЗС Словаччини заявив, що захід повинен тиснути на Україну і Росію, щоб вони розпочали мирні переговори і зупинили військові дії. Перед цим уряд припинив військову підтримку України, що було однією із передвиборчих обіцянок новообраного словацького премʼєра Фіцо. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *