Дайджест головних новин в Україні і світі за тиждень

В Україні:

  • На фронті спостерігається суттєве загострення ситуації. Росія намагається будь-якими силами взяти Авдіївку, а також відновити наступ біля Купʼянська. Констатують постійні спроби повернути втрачені плацдарми на правому березі Дніпра на Херсонщині. 
  • Закон про статус англійської як мови міжнародного спілкування прийнято у першому читанні. Тепер держслужбовці вищого щаблю, робітники екстренних служб, Держприкордонслужби та ще ряду відомств мають володіти англійською на достатньому рівні. Пункт про відсутність дублювання англійських фільмів із законопроекту вилучений. 
  • Українським учням, які навчалися на окупованих територіях, можна буде вступати в українські виші. Це стало можливо завдяки прийнятому закону про оцінювання результатів навчання в ТОТ. 
  • У Верховній Ставці провели засідання, під час якого обговорили важливі питання ротації, мобілізації та демобілізацію тих, хто знаходиться в лавах ЗСУ. Відомо, що суспільний рух родичів військовослужбовців, які вимагають встановити терміни служби в армії, набирає обертів по всій країні. Які саме рішення було прийнято під час засідання, наразі невідомо.
  • Передбачається розширення програми “Зерно з України”. Зараз експорт за зниженими цінами здійснюється лише в Кенію, Ефіопію та Сомалі, але планується розширити ініціативу на Афганістан та Південний Судан. 

У світі:

  • Пройшла чергова зустріч контактної групи у форматі Рамштайн, на якій вперше доповідав головнокомандувач ЗСУ Залужний. Одне з найбільших досягнень цієї зустрічі – початок формування коаліції наземних засобів ППО. Але міністр оборони Умєров розповів, що найважливіші результати наразі оголошувати не можна. 
  • Почалось тимчасове перемирʼя між ХАМАС і Ізраїлем. Під час нього планується провести обмін заручниками і полоненими. Угоду про це склали завдяки участі Катару та США. Також за період перемирʼя в сектор Гази прибуде гуманітарна допомога і паливо.
  • Прихильник Орбана і Трампа виграв на парламентських виборах в Нідерландах. Передбачають, що це стане причиною припинення підтримки України, а в далекій перспективі зможе привести до виходу країни із ЄС. Позиція обранця полягає в тому, що Україна не мусить бути в ЄС і НАТО, а самі Нідерланди мають тримати курс на відокремлення від Євросоюзу. 
  • Стало відомо, що європейські країни напередодні зими заповнили газосховища до рекордного максимуму. Це означає, що знайдено основного постачальника на заміну Росії, а також, що Захід навчився завчасно планувати енергетичну незалежність під час опалювального сезону.
  • Ілон Маск відвідає Ізраїль. Це буде здійснено в рамках того, щоб довести, що мільярдер не є антисемітом. Для цього Маск пообіцяв пожертвувати рекламний дохід соцмережі “Х” на користь гуманітарної місії, які діє в Ізраїлі та секторі Газа. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *