Дайджест головних новин в Україні і світі за тиждень

В Україні:

  • Територією країни пройшов циклон, який в приморських регіонах спричинив сильний шторм. Спеціалісти повідомили, що він став найпотужнішим за останні 100 років. Внаслідок цього загинуло 12 осіб на території, підконтрольній Україні, населенні пункти в 17 областях були знеструмленими. Ліквідація наслідків триває досі, хоч більшість проблем вже вирішено. Найбільше збитків зазнали прибережні зони, наприклад, в Криму зруйновано багато захисних споруд і конструкцій, які побудували російські окупанти.
  • Колишнього президента України Петра Порошенка не випустили з країни, коли він їхав в робоче відрядження до Польщі та США. На руках у нього був документ про відрядження, підписаний спікером парламенту, але прикордонники повідомили, що цей дозвіл скасував віцеспікер Верховної Ради Корнієнко. Порошенко назвав те, що відбулося “диверсією”, адже політик мав вести переговори в Польщі щодо вирішення питання з блокадою кордону для українських перевізників, а в США – щодо забезпечення військової допомоги.
  • У вівторок стало відомо про отруєння Маріанни Буданової – дружини керівника ГУР Кирила Буданова. Її і ще кількох співробітників управління розвідки труїли важкими металами. Зараз триває розслідування, результати якого обіцяють оприлюднити найближчими днями. Наразі стан Маріанни Буданової стабільний, вона продовжує лікування.
  • В ході помʼякшення валютних заходів Нацбанк України зняв ще ряд обмежень. Наприклад, тепер немає ліміту на продаж готівкової валюти. Тобто, банки і небанківські установи можуть продавати населенню валюту без верхньої стелі сум. Очікується, що це зможе мінімізувати різниці готівкового і безготівкового курсів, а також підвищить стійкість ринку валюти в середині країни. 

У світі:

  • Переможець парламентських виборів Дональд Туск звинуватив уряд Моравецького в тому, що “він цинічно розіграв українську карту”. Політик зазначив, що діючий уряд поставив Польщу в складну ситуацію, тому Туск не бажає чекати, а вже зараз буде проводити зустрічі з експертами і політиками, які збираються якнайшвидше владнати це складне питання.
  • Після перемоги на президентських виборах в Аргентині Хавʼєра Мілея медіа кожен день писало про різні політичні засади політика. Спершу вказували, що обранець аргентинського народу засуджує Росію і анексію Криму та активно підтримував Україну ще до повномасштабного вторгнення РФ. Потім зʼявилась інформація, що держава має намір долучитися до міжнародної організації БРІКС, однією із засновниць якої є Росія. Але тепер Міністерка закордонних справ Аргентини Діана Мондіно повідомила, що їх країна відхилила запрошення до приєднання, яке отримали минулого року. Більш того, в Аргентині планується заміна місцевої валюти на долар, що зовсім не входить в політичні інтереси Росії.
  • В США на 101 році життя помер Генрі Кіссінджер – колишній держсекретар країни. Він був відомий тим, що побудував політику розрядки у відносинах між США та Радянським Союзом в період максимального напруження 1969-1977 років. Незважаючи на поважний вік, Кіссінджер залишався активним в політиці, лише цього року він відвідав Китай для пошуків шляхів мирного співіснування з США. Тому смерть колишнього держсекретаря справедливо назвали вагомою втратою всієї світової дипломатії. 
  • Видання Politico оприлюднило свій щорічний рейтинг. Очолив його лідер  Польської опозиції Дональд Туск, якого названо найвпливовішою людиною світу. Минулого року на цьому місці був Президент України Зеленський, який цього року посів перше місце як “Мрійник”. Ще один українець в рейтингу – це очільник Офісу Президента Єрмак, який знаходиться на четвертому щаблі рейтингу “діячів”. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *