Дайджест головних новин в Україні і світі за останню добу від 4 грудня

В Україні:

  • Стало відомо, що в Україні запрацювало три нові потужні свердловини. Їх ввел в експлуатацію компанія “Укргазвидобування”. За добу ці три нові свердловини дають обсяг понад 400000 м кубічних газу. Дві з них – побудовані з нуля, а третя була відновлена з ліквідаційного фонду. Вона перебувала в цьому фонді більш, ніж 35 років. Завдяки цим свердловинам зима 2023-2024 повинна стати першою, яку Україна пройде, користуючись виключно власним газом. 
  • Пройшов захід, присвячений реалізації десятого пункту Формули підтвердження закінчення війни. Від України головуючим представником став Міністр юстиції Денис Малюська. Також долучилися 83 іноземні держави та три міжнародні організації. На думку учасників, потрібен багатосторонній договір, підписантами якого будуть представники різних держав і інституцій. Малюська підкреслив, що потрібно приділити особливу увагу чітким формулюванням і юридично оформленим зобовʼязанням, інакше договір може показати себе неефективним, як це бувало в історії раніше. Також Міністр юстиції наголосив, що необхідно випрацювати механізм для мирного політичного розвʼязання спірних питань, інакше всі конфлікти будуть ризиком наступних воєнних конфліктів.
  • “Нафтогаз” контролює вже 23 облгази. Процес з початком опалювального сезону набрав обертів. В звʼязку з цим для населення постала масова проблема з передачею даних газових лічильників, які тепер треба передавати по-новому. Декотрі сприймають реформу як своєчасну реформаторську необхідність, а інших спеціалістів турбують питання монополізації індустрії. 
  •  ЗСУ підтвердили успішне ураження нафтобази російських окупантів, яка знаходиться на окупованих територіях Луганська. В російських новинах розповідають, що їх ППО зупинило атаку, але місцеве населення підтверджує влучення по обʼєкту. Також потужний вибух стався в Алчевську неподалік металургійного комбінату. 

У світі:

  • В Брюсселі зустрілися Генсекретар НАТО Столтенберг і Міністр оборони України Умєров. Головною темою зустрічі була російсько-українська війна і підтримка Києва. Столтенберг запевнив, що НАТО налаштоване на довгострокову підтримку України. Ще однією темою було можливе членство в альянсі, шлях до якого лежить через реформування.
  • В Білому домі США активно закликають Конгрес до негайного узгодження додаткової допомоги для України, оскільки ресурси вже майже вичерпано. Затягування з цим питанням означає фактичну відмову, але без чіткого “Ні”. Директорка з фінансів Білого дому зазначила, що без фінансової допомоги США на Україну чекають досить похмурі перспективи. Саме тому вона направила офіційного листа лідерам Конгресу з нагадуванням про необхідність прискорити справу.
  • Венесуела оприлюднила результати референдуму щодо референдуму про приналежність Ессекібо – спірної території між Венесуелою і Гаяною. За приєднання нафтоносного Ессекібо до Венесуели проголосувало 95% населення. ООН закликало обидві сторони конфлікту не вдаватися до додаткових дій, щоб не посилити кризу. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *