Дайджест головних новин в Україні і світі за 6 грудня

В Україні:

  • Президент України підписав закон про додаткове оподаткування банків. Згідно з ним ставка податку на прибуток в поточному році становитиме 50%, а з наступного року – 25%. Планують, що це надасть бюджету додаткові 24-25 млрд грн в 2023 році і ще 6-7 млрд в кожний з наступних років.
  • МАГАТЕ в черговий раз провела ротацію місії, яка відбувається на території ЗАЕС, що тимчасово окупована російськими загарбниками. Перші представники місії прибули на атомну станцію у вересні 2022 року. Цього разу здійснили 15 вже за рахунком ротацію. Метою залишається контроль за радіаційною, хімічною та іншими видами безпеки у функціонуванні ЗАЕС. Ротація супроводжується українськими військовими, адже бували обстріли з мінометів, артилерії та стрілецької зброї, а також – випадки дистанційного замінування. 
  • В країні збільшився попит на картоплю, що спричинило зростання цін на цей овоч. Експерти підкреслюють, що незважаючи на ріст цін, який спостерігається вже другий тиждень поспіль, надалі процес не зупиниться, тому ціна ростиме щонайменше до кінця року. Ситуація зумовлена високим відсотком бракованої продукції через зберігання в складах, де немає потрібних умов.
  • Стало відомо, що Одесу вже захищає система ППО Patriot. Одночасно він здатний ідентифікувати до 100 цілей у повітрі. Це важливо не лише з точки зору захисту містян, але і для забезпечення нормального функціонування морських коридорів з портів Одеси. Особливо актуально це на фоні блокування українських кордонів, яке постійно набирає обертів.

У світі:

  • У Варшаві перед Сеймом пройшла мирна акція на підтримку заблокованих на кордоні водіїв. В руках мітингувальники тримали банери “Блокада вбиває”, “Разом сильніші” та ін. За останніми даними, на кордоні на кілька тижнів застрягли вантажі для ЗСУ з бронежилетами, дронами, пікапами для армії тощо. Попри обіцянку польської сторони не блокувати переміщення допомоги для військових, вона не можуть перетнути пропускні пункти, адже передачі здійснюються комерційними перевезеннями.
  • В результаті спецоперації СБУ 6 грудня о 15-00 ліквідовано українського ексдепутата і російського пропагандиста Іллю Киву. Сталося це в Підмосковʼї. Тіло знайшла працівниця готеля “Велич Кантрі Клаб”, біля якого це сталося. Чоловік був застрелений і лежав обличчям в скривавленому снігу. Останній пост зрадника України був про провал Зеленського і включав пораду Президенту вчинити самогубство.
  • На тлі росту напруження між Венесуелою і Гаяною Бразилія підсилює військове укріплення північного кордону. Сюди перекидають не лише броньовану техніку, а й спеціальні підрозділи військових. Задіяно посилене спостереження за прикордонними територіями. Бразилія стурбована через те, що ключова дорога між Венесуелою і Гаяною проходить через бразильську територію, і в разі початку військового конфлікту тут може йти спецтехніка. 
  • Міністр закордонних справ Великої Британії повідомив, що наступного року його країна може змінити військову допомогу Україні лише в одному напрямку – в напрямку збільшення. Суми, про які йдеться, озвучено при цьому не було. Відомо, що на гуманітарні і економічні потреби було заплановано виділити 4,7 млрд фунтів стерлінгів. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *