Дайджест головних новин в Україні і світі за добу від 13 грудня

В Україні:

  • За останню добу в Дніпропетровській області фахівці змогли повернути світло понад 36 тисячам абонентів. Причиною знеструмлення були складні погодні умови, що склалися в регіоні. В Донецькій області ситуація аналогічна, тільки тут до ожеледиці доєдналися ще й туман та обстріли. Тут теж повернули електроенергію понад 90 тисячам абонентів у 41 населеному пункті. 
  • Внаслідок хакерської атаки з боку росіян стався найбільший збій мобільної мережі від компанії “Київстар”. Приблизно 27 млн абонентів залишилися без звʼязку. Аналогів такому збою в світі ще не було. Спочатку обіцяли повернути звʼязок за 5-6 годин, проте вже ближче до вечора зʼявилась інформація про те, що відновлення триватиме від кількох днів до тижня. 
  • НБУ повідомив про рекордно низький курс гривні відносно долара. Він вперше піднявся вище 37 грн за 1 долар. Це повʼязують з кількома факторами: в першу чергу, з невизначеності щодо допомоги Україні від США на 2024 рік, по-друге – з ситуацією на фронті, по-третє, з падінням звʼязку від “Київстар”.

У світі:

  • ЄС поставило на паузу виділення Угорщині 10 млрд євро. Стало відомо, що кошти, які раніше були заблоковані через корупційні проблеми в країні, знову “зависли”. Офіційна версія – Єврокомісія бажає побачити прийняті судові реформи в офіційному журналі Угорщини, після чого вони стануть чинними. Неофіційна версія, яку озвучують декотрі політики – блокування країною виділення 50 млрд євро для України.
  • КДБ Білорусі повідомило, що польські спецслужби готуються до “терактів та захоплення обʼєктів” , які розташовані на білоруській території. Нібито сім спецгруп проходить навчання, і імена кураторів цих підрозділів вже відомі білорусам. Навіть більше, голова білоруського КДБ назвав і адресу, за якою проходить тренування найагресивнішої з груп. Це відбувається в Білостоці по вул. Вишинського 6А. В цьому білоруська сторона вбачає загрозу початку війни. 
  • Керівництво Гаяни офіційно повідомило, що в разі намагання анексії Ессекібо Венесуелою країна вдасться до військових методів протистояння. Оскільки армія Гаяни становить менше 1,5% за кількістю від армії Венесуели, її уряд планує залучити допомогу інших країн. 
  • У Польщі офіційно почав роботу уряд Дональда Туска. Перед цим новий очільник сказав, що буде надалі працювати над тим, щоб західні партнери продовжили підтримку України. Туск вже отримав офіційне запрошення відвідати Київ. Якщо він реалізує його, це стане першим його закордонним візитом на новій посаді.
  • Тисячі вантажівок продовжують стояти на польсько-українському кордоні попри те, що КПП Дорогуськ-Ягодин розблокували. Три пропускні пункти ще заблоковано, тому пропуск накопиченої техніки йде повільно. Державна прикордонна служба України повідомляє, що станом на 13 грудня в чергах перебувають ще 3290 вантажівок. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *